Sistarea sprijinului financiar consistent pe care Kremlinul îl asigura funcţionării regimului separatist de la Tiraspol, condus de Evgheni Şevciuk, sub pretextul crizei economice cu care se confruntă Federaţia Rusă, reprezintă un mesaj de neîncredere pe care Vladimir Putin l-a transmis liderului transnistrean, în contextul războiului din Estul Ucrainei. Potrivit presei moscovite, liderul de la Kremlin i-ar fi reproşat lui Evghenii Şevciuk că a deturnat fondurile destinate plăţilor pensiilor şi salariilor tirasporenilor pentru a închirierea unor avioane private. În acest sens, deputatul Dumei de stat, Roman Hudeakov şi directorul Centrului informaţional-analitic RISI,Vasili Kaşirin, au susţinut recent în presa moscovită posibila răsturnare de la putere a regimului condus de Evgheni Şevciuk în Transnistria.

Tiraspol, între revolte și lovituri de palat

Potrivit oficialilor ruşi, la Tiraspol vor avea loc revolte şi chiar o “lovitură de palat” cu ocazia alegerilor pentru Sovietul Suprem din regiune din această toamnă. În acest sens, Roman Hudeakov a declarat jurnaliştilor publicaţiei „Russkaya Planeta”, că situaţia din regiunea transnistreană ar putea „exploda” la sfârşitul acestui an, după aşa-zisele alegeri parlamentare din regiune.  „Acum europenii vor încerca pe toate căile să bage la conducerea Transnistriei deputaţi de-ai lor. Dacă persoane controlabile de Occident vor ajunge în parlament, atunci ei vor iniţia scoaterea militarilor ruşi din regiune şi dizolvarea trupelor de pacificatori. Când europenii vor înţelege că nu le va reuşi acest lucru, atunci ei vor începe să pregătească o lovitură de stat”, a adăugat analistul rus. Potrivit acestuia,  în Transnistria  ar activa mai mult de 180 de organizaţii non-guvernamentale, care primesc bani din Europa şi SUA. „Aceste organizaţii sunt antrenate ca să convingă poporul să fie împotriva Rusiei. Anume din rândurile acestora vor fi promovate în parlament diferite gunoaie pentru a pregăti lovitura de stat”, a afirmat deputatul rus. Pe de altă parte, scenariul lansat de oficialii ruşi  ar putea avea o doză de credibilitate întrucât la ultima şedinţă cu liderii KGB transnistrean, Evgheni Şevciuk le-a cerut să acorde o mai mare atenţie supravegherii activităţilor pe care unele organizaţii non–guvernamentale le desfăşoară în regiunea transnistreană, în scopul influenţării negative a populaţiei cu ocazia apropierii alegerilor legislative din Transnistria. „Spaţiul virtual este tot mai des folosit pentru calomnie, atacuri personale. Tot mai des acestea vin din partea unor funcţionari de-ai noştri care nu reuşesc să îsi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi îşi exprimă aici frustrările”, a afirmat Şevciuk, potrivit Karadeniz Press.

Economia joacă feste regimului separatist de la Tiraspol

Dincolo de izolarea regiunii de forţele ucrainene, regimul condus de Şevciuk se confruntă cu o criză economic severă care pe fondul incertitudinii politic ear putea determina Kremlinul să ordone schimbarea sa, după modelul patentat cu Igor Smirnov. Astfel, instabilitatea regională, fluctuațiile piețelor de desfacere și devalorizarea valutelor țărilor partenere, au dus la o comprimare semnificativă în 2015 a economiei în regiunea transnistreană.  Potrivit unei analize IDIS,  schimburile comerciale din regiunea separatistă s-au redus simțitor de la începutul anului, în timp ce contrabanda a crescut de câteva ori.

1400 de companii transnistrene înregistrate în RM, profită de preferințele comerciale cu UE, Turcia și restul lumii

În plus, mediul de afaceri transnistrean continuă să se adapteze la schimbările regimului comercial al Moldovei  cu UE, ceea ce demonstrează interesul regiunii față de piața europeană. Până în momentul de faţă, circa 1400 de companii transnistrene înregistrate în RM, profită de preferințele comerciale cu UE, Turcia și restul lumii. Astfel, în primele patru luni ale anului, exporturile transnistrene în UE au crescut cu 15%, comunitatea europeană fiind cel mai important partener comercial. Cu o economie în criză, regimul transnistrean este dependent de bunăvoinţa lui Putin care în funcţie de evoluţia conflictului militar din Donbas ar putea decide debarcarea lui Şevciuk mai devreme de luna decembrie dacă acesta nu îşi va revizui poziţia faţă de Kremlin. Până la o posibilă schimbare, Şevciuk continuă ameninţările la adresa integrităţii statului moldovean şi ordonă modernizarea armatei.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu