Bucureștiul pare cuprins de tăcere și autosuficiență în timp ce la Chișinău se prefigurează un posibil maidan. Protestele au crescut în intensitate(câteva zeci de mii de oameni) și o revoluție a corturilor(mai mulți protestatari, aproximativ 200, și-au instalat corturile în fața guvernului) în stradă are loc chiar sub ochii românilor din stânga Prutului.

Bucureștiul parcă doarme, indus de o infuzie de ignoranță și lipsă de empatie. Până la urmă revolta, protestele, fac parte dintr-o democrație funcțională cu instituții stabile și cu decidenți politici responsabili. Ne-am grăbi, mai ales dacă suntem tineri, să spunem că Bucureștiul trebuie să ia ca model de referință Chișinăul având în vedere ce se întâmplă astăzi acolo. Ne-am grăbi să importăm curajul și solidaritatea basarabenilor mai ales că avem și noi revoluțiile noastre neconsumate. La orice cârciumă respectabilă din București, după câteva halbe de bere, distinși meseni încep să șoșotească (dacă sunt tineri își exhibă cu voce tare frustrarea istorică) despre faptul că revoluția din 1989 a fost defapt o lovitură de stat și că avem nevoie în continuare de încă o revoluție. Deviza „Încă o revoluție!” este arhicunoscută. Uitându-ne atent la ce se întâmplă în dreapta Prutului am fi tentați să credităm ceea ce unii jurnaliști denumesc ca fiind revoluția corturilor.

Din punct de vedere uman, nu putem să nu empatizăm cu cei ce protestează, online casino mai ales că în Republcia Moldova falia dintre politicieni și populație este mult mai adâncă decât este în România. Oamenii sunt foarte dezamăgiți de ceea ce partidele pro-europene au făcut de când au preluat puterea, în 2009, de la fostul președinte al Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin. Succesele sunt puține, nivelul de trai și-așa scăzut a stagnat și agenda de reforme este mare(există un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană care trebuie implementat până la ultima notă de subsol). Criza economică a Moldovei nu este doar pe hârtie, se resimte în mod automat în buzunar și în farfurie. Fluctuațiile monedei naționale(leul moldovenesc), creșterea necontrolată a prețurilor sunt doar căteva probleme economice care se observă zi de zi. UE și FMI au sistat o bună parte a finanțarii alocate pentru Republica Moldova. La toate acestea se adaugă și furtul secolului, mai precis jaful unui miliard de dolari(a șasea parte din PIB-ul Moldovei) prin complicitatea unor bănci cu capital rusesc și lipsa de reacție a autorităților moldovenești pentru a rezolva această chestiune prin recuperarea banilor și pedepsirea hoților.

Rusia, vecinul de la Prut

Fără îndoială, basarabenii au pentru ce protesta. Protestul lor este unul anti-politică în esență cu ramificații solide în a crește și întreține și mai mult o atitudine anti-guvernamentală(protestatarii cer demisia guvernului și a președintelui etc.). Această atitudine reclamă alegeri anticipate. Eroziunea accentuată a partidelor pro-europene aflate astăzi la guvernare este vizibilă. Pro-europenii nu vor putea supraviețui la alegeri anticipate. Situația politică ne arată o realitate usturătoare. Dacă scenariu din stradă se aplică și se va recurge la alegeri anticipate vom avea Rusia vecin la Prut. Forțele pro-rusesti vor domina din nou scena politică de la Chișinău.
Situația pare simplă mai ales pe hârtie când discuția se realizează în termeni pragmatici și politici. Cum putem totuși să empatizăm cu cei din piață, dar în același timp să judecăm lucrurile limpede? Până la urmă învață Bucureștiul ceva de la Chișinău sau Chișinăul de la București?

 

Articol apărut și pe Bucurestiivechisinoi.ro

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu