Este duminică dimineaţa. Înainte de a mă apuca să lucrez pentru doctorat, o scurtă incursiune în imperiul fascinant al Facebook-ului. O prietenă din Italia a postat un articol convingător despre cum hărţuirile sexuale de la Köln arată de fapt că trăim într-o lume dominată de bărbaţi, în care femeia este văzută încă deopotrivă în Asia, Africa sau Europa ca stând la dispoziţia bărbatului. Facebook-ul îmi mai sugerează încă un articol asemănător: „Violentate nel silenzio dei campi a Ragusa. Il nuovo orrore delle schiave romene” (Violate în tăcerea câmpurilor din Ragusa. Noua dramă a sclavelor din România).

Pe scurt: femei din România mânate de sărăcia de la noi ajung în Sicilia unde lucrează pe salarii mizere şi sunt abuzate sexual de patronii lor sau de alţi lucrători agricoli. Izolate în fermele siciliene, lipsite de solidaritatea conaţionalilor, cel mai adesea înfricoşate că nu îşi vor putea hrăni şi educa copiii dacă sunt date afară, ele sunt victime sigure care nu au nicio şansă de scăpare din cercul vicios al abuzurilor sexuale.

Nu trebuie să citeşti mult ca să te revolţi. Iată doar două mostre:

Prima: O fermă în câmp deschis. Fete din România de douăzeci de ani. Un patron care oferă carne proaspătă rudelor şi prietenilor. Copiilor. Toţi ştiu şi toţi tac. Domnul Beniamino Sacco este preotul care a denunţat cel dintâi „sărbătorile agricole”: „Sunt foarte răspândite, mai ales în micile ferme afaceri de familie.”

A doua: Vittoria este cea dintâi comună din Italia în ceea ce priveşte culturile plastifiate şi numărul de avorturi în raportul cu numărul de locuitori. Aşa este de ani de zile. Adeseori româncele sunt foarte tinere. Ajung la clinică însoţite de bărbaţi, de cele mai multe ori italieni, dar uneori şi de tunisieni şi albanezi. „Rămân aşezate cu ochii în pământ şi bărbaţii vorbesc în locul lor. Odată, un tunisian mi-a adus trei fete din România, toate gravide, pentru a le ajuta să avorteze. Ele vorbeau puţin. Când am rămas singură cu ele, mi-au spus că lucrează în serele al căror proprietar era tunisianul.”

Articolul a apărut în septembrie 2014 şi a fost preluat sporadic în presa românească. De atunci au mai apărut dezvăluiri asemănătoare şi în media italiene, şi în cele româneşti. Degeaba, nu s-a schimbat nimic! În urmă cu doar câteva zile, un muncitor tunisian de 38 de ani, a fost reţinut de poliţia din Vittoria pentru că îi impusese izolarea forţată la domiciliu unei tinere din România, de 18 ani, pe care o cunoscuse cu doi ani înainte la munca din sere.

Sunt istoric al perioadei antice. Nu pot să nu compar situaţia actuală cu cea din antichitate. Şi atunci Sicilia era renumită ca un imens lagăr în care sclavii erau exploataţi în cea mai josnică manieră, astfel încât generaţie după generaţie se succedau răscoale teribile ale năpăstuiţilor. Stăpânul care profită sexual de sclavele sale era o realitate comună. Nimic nu s-a schimbat de atunci, cu excepţia faptului că în antichitate sclavele erau ţinute în dependenţă prin forţa biciului, iar astăzi prin cea a salariilor mizerabile.

Mă bucur că nu rămânem nepăsători în faţa faptelor deplorabile precum cele petrecute la Köln de Anul Nou, dar mă revolt în faţa ignorării dramei conaţionalelor noastre. Ar trebui cu siguranţă să ne interesăm şi să facem mai mult pentru cei dintre noi care, alungaţi de sărăcia din ţară, suferă umilinţe groaznice într-o Europă care li s-a deschis cu toate oportunităţile, dar mai ales cu toate primejdiile ei.

Gândiţi-vă doar că în locul femeilor din reportajul de mai sus s-ar putea afla mamele care v-au dat viaţă sau surorile lângă care aţi crescut! Dacă sunteţi bărbaţi, gândiţi-vă că ar putea fi cele cu care împărţiţi zi de zi bucuriile, tristeţile şi patul! Dacă sunteţi femei, gândiţi-vă că aţi putea fi voi însevă!

Mi-ar plăcea ca strigătul meu de mânie şi ruşine să fie auzit mai ales de cei care ţin în mâinile lor frâiele acestei ţări. Mi-ar plăcea ca mai ales ei să facă exerciţiul de imaginaţie propus mai sus. Să îl facă de fiecare dată când sunt tentaţi să ia mită pentru a semna contracte oneroase, să îl facă de fiecare dată când votează legi strâmbe, să îl facă ori de câte ori prin guvernarea lor proastă sau ticăloasă trimit în bejenie sute de mii de români în fiecare an.

În această dimineaţă de duminică nu mai pot scrie nimic. Nu mai pot face nimic.

Sunt furios, sunt ruşinat. Mai presus de toate, mă simt neputincios şi trist. Mă doare sufletul.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

3 Comments

  1. Gica spune:

    statul roman nu are obligatia de a-si aparaconnationalii oriunde s-ar afla? Nu platim ambasadori ,consuli, atasati, etc?

  2. gigi spune:

    daca s-ar introduce ca materie in scoli limba germana, romanii ar mai pleca si in Germania la munca. In Germania nu se intampla ce se intampla in Italia. Vina este a ministerului Invatamantului ca a scos limba germana din scoli

Lasă un comentariu