Mihai Ghimpu este un răsfăţat al Bucureştiului. Aşa a fost învăţat, aşa l-am învăţat şi noi. Nu este vorba despre nici o vină, însă trebuie să ne asumăm această atitudine care poate crea în mod indirect anti-românism sau dezinformare. Sau cel puţin aşa se înţelege până acum! Să nu ne precipităm … Fără îndoială liberalii de peste Prut în frunte cu Ghimpu şi Chirtoacă au merite incontestabile în politica de la Chişinău, chiar dacă în jurul moldovenilor frustrarea faţă de toţi politicienii a ajuns la un punct de fierbiere destul de periculos.

Cine mai pune un lemn în sobă?

În acest context mai trebuie crescută temperatura? Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota l-a acuzat pe liderul PL din Republica Moldova Mihai Ghimpu că se află în cârdăşie cu faimosul (intitulat peste Prut) “păpuşar” Vlad Plahotniuc. Astfel, delaţiunea viza o conivenţă a liberalilor în frunte cu Ghimpu si oliharhii locali în vederea săvârşirii a ceea ce s-a numit Furtului Secolului în Moldova, respectiv jaful miliardului de dolari. Ghimpu a fost deranjat de astfel de declaraţii ,anunţând că îl va da în judecată pe Fota.

De pe pagina sa oficială de Facebook aflăm că liderului liberal de peste Prut „condamnă atitudinea ostilă faţă de românism şi dezinformarea pe care o manifestă unii comentatori de la Bucureşti”. La rândul său, Fota s-a declarat „neplăcut surprins” de decizia lui Ghimpu, pe care o califică drept „o metodă sovietică, de intimidare”. “În general, în Europa, când cineva face o declaraţie, îl combaţi, polemizezi cu el … Chestiunea asta, darea în judecată, pare mai degrabă o metodă sovietică de intimidare. Dacă Ghimpu crede că mă intimidează prin acest proces, se înşală”, a declarat Fota pentru Ziare.com.

Cui se va lăuda Ghimpu că se războieşte cu foşti consilieri ai lui Băsescu?

Cui îi foloseşte acest conflict? Fota nu mai este consilier prezidenţial. Prin urmare declaraţiile sale nu reprezintă un punct de vedere al vreunei instituţii, ci o simplă opinie. Putem să extindem problema şi să ne gândim că fostul consilier prezidenţial a adunat câteva frustrări pe care a trebuit să le reprime, deoarece îmbrăca haina prezidenţială la acel moment, şi reacţionează acum în calitatea sa de expert în relaţii internaţionale şi securitate. Adică exprimă un punct de vedere avizat, dar propriu.

În baza declaraţiilor, ar fi interesant de aflat în ce măsură România a trecut cu vederea jocul la două capete al politicienilor de la Chişinău. Prea puţini vorbesc despre câte capete are balaurul în momentul de faţă!

Reacţia lui Ghimpu este normală într-o anumită măsură. Acesta este un politician de vârf cu experienţă în politica de la Chişinău. Este de la sine înţeles că va face orice să-şi apere imaginea, casino un lucru firesc în definitiv. Însă, având în vedere contextul dificil în care se află Republica Moldova nu cred că este înţelept să te concentrezi asupra propriei persoane. Liberalii oricum nu stau prea bine la capitolul consultanţă politică! Chestiunea cu datul în judecată are mai mult o valoare simbolică cu un potenţial redus de a strânge voturi. Nu-i văd relevanţa pe termen lung! Cui se va lăuda Ghimpu în Moldova că se războieşte cu foşti consilieri ai lui Băsescu?

Să fie oare Cineva în spate?

„Când Moldova are atâtea probleme, când sunt atâtea chestiuni de gestionat, când ţara are o situaţie atât de complicată, unul dintre principalii săi lideri politici găseşte timp şi energie să se războiască cu un fost consilier prezidenţial. Asta e o chestiune la care nu mă aşteptăm. Îl ştiam pe domnul Ghimpu un politician care ţine la ţară sa şi este responsabil”, aminteşte Fota.

Poate tot conflictul nu-şi are sorginte într-un soi de exhibare psihologică care a căpătat proporţii mai mari. Poate Cineva (indiferent dacă vorbim despre un individ, un grup sau o entitate) nu poate afirma prin canale oficiale punctul de vedere al fostului consilier prezidenţial.

Rămânem cu Poate?! Cine ştie?!

„L-aş sfătui pe domnul Ghimpu, care oricum se sinucide politic şi e în vrie, să se concentreze pe problemele R.Moldova, care are nevoie de ajutorul propriilor politicieni, în acest moment, să facă o politică pornind de la interesul public şi să mai lase persoana dânsului deoparte, pentru că ţara e importantă, nu cei care, temporar, pentru o perioadă sau alta, o guvernează”, a subliniat fostul consilier prezidenţial.

 

Articol aparut si pe site-ul Adevarul.md

Sursa Foto: Adevarul.md

 

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu