Marţi, parlamentarii danezi au votat cu o majoritate covârşitoare (85 pentru, 27 împotrivă, 1 abţinere) o lege ruşinoasă: banii şi bunurile de valoare ale refugiaţilor vor putea fi confiscate de acum înainte pentru a acoperi cheltuielile de întreţinere ale acestora pe teritoriul Danemarcei.

Guvernal liberal din Danemarca a venit cu o fundamentare halucinantă: sistemul de beneficii sociale al ţării este posibil doar prin contribuţia tuturor, de aceea şi refugiaţii trebuie să se conformeze acestui principiu fundamental. Ca şi cum aceşti oameni care au pierdut deja totul într-o viaţă pot fi comparaţi cu danezul sărac din tată în fiu.

Se pare că ar exista nişte legi similare şi în Germania, deşi nu este foarte clar cât de mult sunt ele puse în practică.

Aceste legi se adaugă controalelor temporare la frontieră impuse de mai multe state europene (Germania, Austria, Suedia, Danemarca), care echivalează practic cu suspendarea acordului Schengen.

În acelaşi timp, Grecia este pusă la zid pentru că a permis atâtor imigranţi să intre în Europa şi i se dă un ultimatum de trei luni pentru a remedia situaţia, altfel va fi suspendată din zona Schengen.

Toate acestea după ce, în urmă cu câteva luni, cancelarul german Angela Merkel le adresa un călduros „Willkommen!” tuturor refugiaţilor, iar state precum România şi Bulgaria erau puse la zid pentru că se opuneau meschinului instrument de „solidaritate forţată” numit cote obligatorii.

***

Ce avem aici de fapt? Avem statele bogate din nordul Europei care au crezut că valul mediteranean de refugiaţi seamănă cu valul de est-europeni de după 1990: paşnic, asemănător din punct de vedere cultural, furnizor de beneficii pe piaţa forţei de muncă. Cine s-a opus lui de la bun început a fost pus la colţ ca un negru la inimă şi egoist până peste poate.

După care, la un moment dat, aceleaşi state bogate şi-au dat seama că au greşit în evaluarea lor iniţială şi că aceeaşi abordare multiculturală care mergea cu est-europeanul nu prea se potriveşte cu orientalul sau maghrebinul. Acum încearcă să dreagă busuiocul, descurajându-i pe imigranţi să mai vină înspre ele, aruncând responsabilitatea pe vinovatul de serviciu al Europei, Grecia, şi, mai presus de orice, apărându-şi în mod egoist şi ipocrit interesele naţionale.

***

Eu unul nu voi mai accepta lecţii din partea niciunui occidental în ceea ce priveşte toleranţa şi drepturile omului.

Nu pentru că nu cred în ele. Nu. Sunt valori universale pe care fiecare fiinţă umană ar trebui să le interiorizeze şi să lupte necontenit pentru ele. Nu pentru că nu aş avea ce să învăţ din strălucita civilizaţie occidentală – cea mai umanistă dintre toate.

Ci pentru că nu mai pot accepta lecţii de la acela care îşi schimbă politica după cum i se pare că îl avantajează mai bine pe el, fără a recunoaşte acest lucru. Pentru că nu mai pot accepta lecţii de la acela care, la primele dificultăţi mai mari pe care le întâmpină, îşi abandonează principiile. Pentru că nu mai pot accepta lecţii de la miopul care nu vede că, adunând atâta bogăţie la un loc, nu va putea să oprească năvala năpăstuiţilor asupra acelei bogăţii.

Consideraţiile de ordin geopolitic şi cultural nu ne dau altă opţiune decât aceea de a fi parteneri şi aliaţi ai Occidentului. Dar trebuie să privim cu realism ce este acest Occident la momentul de faţă: este o corabie glorioasă care şi-a pierdut busola.

Europa este într-o abisală degringoladă a valorilor.

Ar trebui să se uite în urmă, la marile realizări ale spiritului european şi să îi fie ruşine pentru ce face în prezent. Ruşine Danemarca! Ruşine Germania! Ruşine Europa!

 

Tags: , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Nicolae Munteanu spune:

    De ce ruşine? Bravo lor! Mai bine mai târziu decât niciodată.

Lasă un comentariu