În cele din urmă, apele s-au limpezit: cu toate forţările procedurilor de învestire, în pofida lipsei de popularitate a lui Vladimir Plahotniuc, preşedintele de facto al actualului cabinet de miniştri, Republica Moldova are un guvern recunoscut de cancelariile occidentale, inclusiv de către statul român.

Guvernul României a anunţat de la bun început că guvernul Filip este legitim şi, în urma vizitei de săptămâna trecută a premierului moldovean la Bucureşti, s-a angajat să deblocheze 60 de milioane de euro din creditul rambursabil de 150 milioane, în cazul în care Chişinăul va adopta un pachet minimal, dar esenţial, de reforme.

Pentru mulţi dintre cetăţenii pro-europeni ai Republicii Moldova, susţinerea acordată de autorităţile de la Bucureşti guvernului controlat de cel pe care îl percep ca întruchiparea corupţiei şi ticăloşiei, a fost şi este în continuare de neînţeles.

În realitate, strategia Bucureştiului este simplă şi firească. Ea este solid ancorată în realitatea tristă din Republica Moldova: în acest moment, nu există o alternativă mai bună.

Cele trei formaţiuni care protestează împotriva guvernului, solicitând alegeri anticipate, nu prezintă mai multă credibilitate decât acesta: socialiştii lui Dodon şi partidul lui Usatîi sunt pro-ruşi şi cel puţin la fel de corupţi ca Plahotniuc, Platforma „Demnitate şi Adevăr”, în pofida unei concentrări semnificative de lideri cinstiţi şi competenţi, este discreditată de asocierea din piaţă cu pro-ruşii şi de suspiciunile privind subordonarea  faţă de interesele verilor Ţopa. Exponenţii guvernărilor pro-europene care s-au succedat din 2009, PL şi PLDM, sunt decredibilizaţi şi foarte slăbiţi. Puţinii lideri pro-europeni care nu au fost maculaţi de mizeria politică de la Chişinău, precum Ion Sturza şi Maia Sandu, nu au deocamdată platforme politice bine structurate.

Mizeriei din spectrul politic i se asociază, mai grav, mizeria socială şi economică. Cea mai mare parte a populaţiei Republicii Moldova, atât cât mai este ea în ţară, geme în sărăcie. Bugetarii sunt în pericol să nu îşi mai primească salariile, mediul privat este sufocat de corupţie şi incertitudine.

În aceste condiţii, România nu sprijină actualul guvern de la Chişinău, ea îi sprijină pe oamenii de rând din Republica Moldova.

România încearcă să preîntâmpine prăbuşirea în haos a Republicii Moldova. De aceea nu agreează ideea alegerilor anticipate.

România încearcă să aline suferinţele unei populaţii năpăstuite, față de care se simte datoare. De aceea este gata să acorde prima tranșă a împrumutului de 150 de milioane de euro.

România încearcă să ajute Republica Moldova să iasă din acest periculos no man’s land cenușiu al republicilor ex-sovietice și să o aducă mai aproape de Uniunea Europeană. De aceea cumpără timp pentru ca forțele pro-europene să se regrupeze și să ofere o alternativă credibilă ieftinului populism pro-rus.

Acțiunile guvernului Cioloș din ultima vreme transmit un mesaj, explicat pe înțelesul tuturor de fostul președinte Traian Băsescu, unul dintre cei mai buni comentatori români ai situației din Republica Moldova, mult mai liber în exprimare decât orice demnitar[1]. Pe scurt, el ar putea fi rezumat astfel.

Cetățeni moldoveni cu vederi pro-europene, nu fiți dezamăgiți! România nu v-a trădat și nu v-a uitat! Dar ca să vă poată ajuta cu adevărat, trebuie mai întâi să vă ajutați voi înșivă: păstrați stabilitatea țării și refaceți un front pro-european credibil!

[1] În emisiunea Alb & Negru din 01 februarie.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu