Zilele acestea se poartă discuții intense la Bruxelles între echipe de negociatori din partea Uniunii Europene si ai Statelor Unite, pentru finalizarea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP).

Răspunzând unei întrebări adresate de EuroPunkt, Cecilia Malmström, comisarul Uniunii Europene pentru Comerț, a precizat ca Acordul TTIP implică toate țările Uniunii Europene, inclusiv statele non-Schengen. „În urma semnării acestui acord, portul Constanța ar putea beneficia de un flux crescut de bunuri și servicii”, a mai declarat comisarul european.

TTIP reprezintă un acord comercial între Statele Unite și Uniunea Europeană ce vizează înlăturarea obstacolelor comerciale prin facilitaterea vânzării și cumpărării de bunuri și servicii.

În primul rând, se urmărește activarea sloganului “It’s all about the non-tariff barriers” („Aici vorbim numai despre barierele non-tarifare”), care ar permite derularea comerțului fără barierele tarifare.

Acordul se poartă pe mai multe paliere. Se urmărește  rezolvarea disputelor, adică ajungerea la un consens în ceea ce privește accesul pe piață a produselor industriale, produselor agricole, serviciilor și investițiilor, dar cu respectarea normelor, în special a celor europene, care sunt mai puțin permisive. De exemplu, Europa refuză să schimbe legislația care restricționează alimentele provenite din OMG-uri (organisme modificate genetic), permise în SUA.

În plus, se urmărește crearea unui sistem de instanțe cu un mecanism de apel bazat pe reguli clar definite, cu judecători specializați și cu „proceduri transparente”, potrivit Parlamentului European.

Negocierile au început încă din luna februarie a anului trecut însă, totodată, au fost numeroase voci critice care au semnalat o lipsă a transparenței din partea oficialilor. Totuși, Eurodeputaților le-a fost permis, în luna decembrie a anului trecut, să consulte datele confidențiale ale TTIP sub reguli foarte stricte – într-o camera securizată a Parlamentului European, unde au fost lăsați să își ia doar notițe de mână.

În ceea ce privește participarea României la acest tratat, Președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, semnala că România nu este suficient de informată despre prevederile acestui tratat.

Economistul șef pe politici comerciale al Comisiei Europene, Lucian Cernat, a pus la dispoziția EuroPunkt.ro o serie de grafice prin care explică cum ar beneficia, în primul rând,  întreprinderile mici și mijlocii (IMM) de pe urma  acestui acord.

Până la 150.000 de IMM-uri exportatoare din Europa ar urma să-și vândă produsele către SUA. În România, există 600 de IMM-uri care exportă în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, reprezentând 24% din valoarea exporturilor românești pe piața americană.

În cazul Germaniei, 20.700 de IMM-uri exportă în valoare de aproximativ 12,4 miliarde de euro, adică 15% din valoarea exporturilor germane pe piața americană.

În ceea ce privește Italia, 30.000 de IMM-uri exportă în valoare de 11,2 miliarde de euro, adică 44% din valoarea exporturilor italiene pe piața americană.

De asemenea, Portugalia are un număr de 2.200 de IMM-uri care exportă în valoare de 500 de milioane de euro, reprezentând aproape 30% din valoarea exporturilor portugheze pe piața americană.

CGqonxRU8AAsAwl

CGqonfZUIAEeoE5

CGqonaVVIAEvhfw

CGqonuyUcAAWJ6y

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu