Prima reuniune a Consiliului Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova a avut loc luni la Bucureşti. Consiliul, organizat la iniţiativa Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului de externe, are drept obiective implementarea unui spaţiu comunicaţional comun între cele două ţări, prin instituirea unor norme comune de bune practici, definirea unor proiecte care să asigure coerenţa politicii editoriale pe ambele maluri ale Prutului şi încurajarea apariţiei în publicaţiile şi în grilele de programe româneşti a unor rubrici destinate evoluţiilor din statul vecin.

Reuniunea inaugurală a Consiliului Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova s-a desfăşurat luni la Bucureşti, în prezenţa ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, ministrului comunicațiilor și pentru societatea informațională, Marius Bostan şi ai ambasadorului Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea.

Consiliul Consultativ Mass-Media este o inițiativă a Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni care are obiectivul de a crea un cadru instituţional ce va permite dezvoltarea unui spaţiu comunicațional comun între România și Republica Moldova. Noul forum urmează să instituie norme comune de bune practici, să asigure coerența editorială dintre cele două state, inclusiv prin acordarea accesului gratuit la fluxurile de știri din România către instituțiile de presă din Moldova, și să încurajeze reprezentanții mass-media din cele două state în vederea integrării în grilele de programe sau în publicații a unor rubrici axate pe evoluţiile de la Chişinău.

Ministrul Dan Stoenescu a declarat că acest forum este „răspunsul nostru comun [n.red. – al celor două state] la o necesitate reală: să rupem barierele comunicaționale dintre noi, astfel încât românii să se simtă ca acasă în acest spațiu comunicațional comun în propria lor limbă.” Oficialul român a arătat că „limba română îşi va recăpăta locul binemeritat [n.red. – în Republica Moldova], iar populaţia de limbă rusă va avea accesul atât de necesar la informații echilibrate, credibile în limba maternă”.

Membrii Consiliului Consultativ sunt reprezentanți ai canalelor de informare în masă din ambele țări, membri ai societăţii civile și experţi în comunicare. Secretariatul Consiliului va fi condus de expertul în comunicare Vlad Țurcanu, fost  purtător de cuvânt şi consilier pentru comunicare al preşedintelui Republicii Moldova.  Consiliul se va întruni alternativ, la Bucureşti şi la Chișinău.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu