Comisia Europeană a propus miercuri ca regimul vizelor pentru circulaţia de scurtă durată să fie liberalizat pentru cetăţenii georgieni. Această măsură s-ar putea aplica în următoarele luni, relatează Agerpres. Uniunea Europeană foloseşte liberalizarea regimului de vize pentru călătoriile pe termen scurt în zona Schengen ca un stimulent pentru a încuraja reformele în Georgia.

„Propunerea de astăzi recunoaște eforturile autorităților georgiene de a efectua reforme profunde și dificile cu un impact semnificativ asupra statului de drept și a sistemului judiciar. Călătoriile fără vize vor facilita contactele între oameni și vor duce la consolidarea afacerilor, a legăturilor sociale și culturale între UE și Georgia”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru afaceri interne.

Înainte ca acestă decizie să intre în vigoare, ea va trebui să fie aprobată atât de guvernele statelor membre UE, cât şi de Parlamentul European. Ea ar putea fi întâmpinată de o anumită opoziţie în contextul actual al migraţiei şi al îngrijorării din capitalele europene privind riscurile asociate accesului pentru un număr mai mare de persoane în blocul comunitar. Cu toate acestea Avramopoulos se arată optimist şi speră ca „procesul să fie gata la începutul verii”.

Georgia a lansat dialogul pentru liberalizarea vizelor cu comunitatea europeană în 2012. Dacă propunerea va fi aprobată, georgienii care deţin pașapoarte biometrice vor avea dreptul de a călători fără viză pe o perioadă de până la 90 de zile în țările UE (cu excepția Marii Britanii și Irlandei) și în celelalte țări membre ale Convenției Schengen, respectiv în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Măsura acoperă vizitele pentru afaceri, în scop turistic sau familial, dar nu acordă dreptul la muncă.

Georgia ar fi a doua țară după Republica Moldova care ar beneficia de regimul liberalizării vizelor din cele șase foste sovietice care participă la Parteneriatul Estic.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu