Primarii nu mai au nici o scuză/ Ministerul Fondurilor Europene acordă 12,6 miliarde lei pentru infrastructura de apă și apă uzată
Ministerul Fondurilor Europene va aloca circa 12,6 miliarde lei pentru imbunătățirea rețelelor de apă potabilă și a colectarii apelor uzate. Măsurile fac parte din Axa prioritară 3 ,,Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”, parte a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Acest lucru a fost comunicat în cadrul conferinței de presă din 28 martie cu ocazia căreia a fost lansat Ghidul solicitantului privind dezvoltarea infrastructurii integrate de apă și apă uzată.
Pentru a putea utiliza banii, beneficiarii eligibili, operatorii regionali din sectorul de apă/ apă uzată, precum și Primăria Municipiului București, trebuie să depună propuneri de proiecte până la data de 31.12.2018. Principalul obiectiv al proiectelor trebuie să fie asigurarea unui sistem de alimentare cu apă şi canalizare în majoritatea localităților din România, conform normelor prevăzute de directivele europene. Totodată, trebuie garantată și continuarea investițiilor aprobate în perioada 2007-2013 prin Programul Operațional Sectorial Mediu care nu au fost finalizate până la finalul anului 2015.
Potrivit Directivei Consiliului 91/271/CEE, până la data de 31 decembrie 2018, România trebuie să respecte cerinţele privind sistemele de apă şi apă uzată pe care şi le-a asumat prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. În cazul neîndeplinirii acestor angajamente, România riscă să sufere penalități uriașe pentru neconformarea cu prevederile UE.
Cifrele Institutului Național de Statistică arată că în anul 2014 doar 62,4 % din populaţia României avea acces la sistemul public de alimentare cu apă și doar 47,1% aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare. Pentru anul 2015 Institutul Național de Statistică nu a comunicat cifre oficiale privind situația racordărilor la sistemele de apă și canalizare, dar e de presupus că situația nu s-a schimbat prea mult față de anul anterior, în condițiile in care o parte din investițiile preconizate pentru 2015 prin POS Mediu au fost amânate din lipsă de fonduri.
Speranțele a aproape jumătate din populația Romaniei fără apă potabilă și canalizare se leagă de alegerile din acest an. În goana după electorat unii candidați la alegerile locale au inclus în platforma electorală și investiții în infrastructura de apă și canalizare. În sprijinul lor a venit și Ministerul Fondurilor Europene care prin programul POI Mediu a alocat suma de 12,6 miliarde lei pentru proiectele vizând apa. De asemenea, guvernul a aprobat diverse măsuri fiscale în scopul stimulării investiţiilor şi creării de noi locuri de muncă, prin reducerea TVA-ului pentru livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii. Noile măsuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonanţă de Urgenţă și au fost puse în aplicare începând cu 1 ianuarie 2016. Rămâne doar ca primăriile să se apuce de lucru și să depună proiecte.
fără comentarii
Fii primul care comentează