Aproximativ 100 de viticultori francezi au blocat luni autocisternele spaniole cu vin în apropierea unui punct de trecere a frontierei din sud-vestul Franței și le-au golit total sau parțial în semn de protest față de prețurile scăzute practicate de comercianții spanioli.

Viticultorii din departamentele Aude și Pirineii Orientali din sud-vestul Franței au organizat luni un baraj la stația de taxare Boulou, la aproximativ 10 km de granița cu Spania, oprind autocisternele ce transportau vin din țara vecină. Producătorii francezi au golit total sau parțial conținutul a cinci autocisterne, pe trei dintre ele aplicând eticheta „Vin de calitate neconformă”.

Preşedintele sindicatului viticultorilor din Aude, Frédéric Rouanet, a declarat că acţiunea este una de protest împotriva importurilor ieftine de vin din ţările mediteraneene şi de protecţie a producţiei vinicole autohtone. Rouanet a arătat că aceasta este doar prima dintr-o serie mai largă de acţiuni care vor urma în perioada următoare.

Potrivit cifrelor prezentate de sindicatul din Aude, în 2015 s-a înregistrat un record al importurilor de vinuri în Franţa, cu 7,2 milioane de hectolitri, dintre care 5,6 milioane provin din Spania. Preţul vinului de import, 32 euro  pe hectolitru, este mult inferior preţului practicat de producătorii francezi, de 78 de euro.

Conform datelor furnizate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului, principalele state producătoare de vin din Europa şi din lume au fost în 2015 Italia, cu 48,8 milioane de hectolitri, urmată de Franţa, cu 47,3 milioane de hectolitri, şi Spania, cu 36,6 milioane de hectolitri.

Sursă informaţii şi fotoLa revue du vin de France

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu