Scriitorul român Claudiu Florian a fost desemnat marți unul dintre cei 12 câştigători ai Premiului Uniunii Europene pentru literatură 2016. El a fost premiat pentru cartea „Vârstele jocului. Strada cetății”, publicată de editura Cartea Românească, în 2012.

Ceilalţi 11 laureaţi europeni sunt: Christophe Van Gerrewey (Belgia), Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia-Herțegovina), Antonis Georgiou (Cipru), Bjørn Rasmussen (Danemarca), Paavo Matsin (Estonia), Selja Ahava (Finlanda), Nenad Joldeski (FYROM), Benedict Wells (Germania), Gast Groeber (Luxemburg), Jasmin B. Frelih (Slovenia) și Jesús Carrasco (Spania).

Premiul UE pentru literatură (EUPL), lansat în 2009 de Comisia Europeană, recompensează, în fiecare an, pe cei mai buni autori debutanți din 12 țări europene. Sprijinit prin programul „Europa creativă”, el promovează diversitatea culturală și lingvistică în Europa. Anul acesta, laureaţii vor primi un premiu de 5.000 de euro și vor beneficia de promovare la târguri internaționale de carte, cum ar fi Londra, Frankfurt și Paris.

Originar din localitatea Rupea, județul Brașov, Claudiu M. Florian a studiat limba și literatura germană la Universitatea din București. Ulterior, el a absolvit cursurile de master „Studii umane interdisciplinare de limba germană” (1996, Universitatea București) și „Istorie contemporană” (Universitatea Bielefeld, Germania). Începând cu 2002, el lucrează în Ministerul Afacerilor Externe, întâi în România, apoi ca atașat cultural și de presă al Ambasadei României la Berlin (2004-2009) și ca angajat al Ambasadei României de la Berna (din 2010 până în prezent).

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu