Rezultatele cooperării transfrontaliere România – Republica Moldova sunt fructuoase, una dintre marile calităţi ale proiectelor de colaborare fiind că ele se situează „foarte aproape de oamenii de rând”, a declarat marţi Emil Jacotă, ministru-consilier al ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti. Printre consecinţele cooperării se numără şi scăderea preţurilor de achiziţie a gazelor naturale în statul vecin.

Cu ocazia lansării studiului „Cooperarea transfrontalieră între România și Ucraina, respectiv între România și Republica Moldova. Oportunități și provocări în perioada 2014-2020”, diplomatul moldovean a făcut o trecere în revistă a principalelor proiecte cu efecte benefice asupra Republicii Moldova, derulate prin Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova-Ucraina 2007-2013, parte a Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat (ENPI).

Principalul proiect amintit de Jacotă este gazoductul Iaşi-Ungheni. „Întâmplător sau nu, de la lansarea proiectului, prețul gazelor în Republica Moldova a scăzut simțitor”, diplomatul moldovean arătând că gazoductul a contribuit la stimularea competiţiei dintre furnizorii români şi Gazprom de pe piaţa de profil din stânga Prutului.

Un alt proiect de succes este proiectul SMURD, despre care oficialul moldovean a declarat că, deşi lansat în 2014, probabil „până în anul 2018 va fi aplicat pe tot teritoriul Republicii Moldova”, ca urmare a succesului de care se bucură.

Proiectul a beneficiat de un buget de 6,67 milioane de euro, finanțat în cadrul Programului Operațional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova, 2007-2013. În cadrul investițiilor, au fost achiziționate o autospecială de decontaminare, un elicopter pentru căutare-salvare, prim ajutor și descarcerare, asistenţă medicală, un laborator mobil pentru cercetare radioactivă și chimică, o autospecială de evacuare a victimelor cu răni multiple și 32 unități echipamente de comunicații radio mobile și portabile. De asemenea, au avut loc exerciții comune de cooperare, cursuri, ateliere, schimburi de experiență și pregătire pentru utilizarea echipamentului.

Printre proiectele de mare însemnătate culturală derulate sub egida programului de cooperare transfrontalieră se numără restaurarea conacului Manuc Bei de la Hânceşti sau a cetăţii Soroca. Proiectul de la Soroca a fost implementat între 2013 şi 2015 prin colaborarea dintre Primăria Soroca (Republica Moldova), Primăria Municipiului Suceava (România) și Rezervația de Stat de Istorie și Arhitectură – Cetatea Hotin (Ucraina), lucrările de reabilitare ale cetăţii moldoveneşti beneficiind de o finanţare europeană de 2 milioane de euro.

Programului de cooperare transfrontalieră, finanţat în cea mai mare parte din bani europeni, li s-au alăturat fondurile alocate de România prin ajutoarele umanitare de dezvoltare şi prin Programul de Asistență Tehnică și Financiară, cunoscut şi ca „programul de 100 de milioane de euro”.

Cel mai important proiect derulat prin programul de asistenţă, cu o valoare de 22,15 milioane de euro, a fost renovarea în perioada 2014-2016 a 44 de grădinițe din stânga Prutului.

Diplomatul moldovean a subliniat că este necesar ca ţara lui să accelereze procesul de armonizare legislativă conform acquis-ului comunitar, pentru ca rezultatele cooperării transfrontaliere să fie şi mai fructuoase. El a opinat că în unele domenii, legislaţia învechită, de pe vremea URSS, este deficitară şi îngreunează sau chiar împiedică implementarea proiectelor în ritmul dorit de UE, România sau Republica Moldova.

Institutul European din România și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au organizat marţi conferința de lansare a studiului „Cooperarea transfrontalieră între România și Ucraina, respectiv între România și Republica Moldova. Oportunități și provocări în perioada 2014-2020”, coordonat de profesorul Iordan Bărbulescu. Studiul a avut în vedere analiza cooperării transfrontaliere și a rolului jucat de actorii statali și non-statali în acest proces, precum și identificarea provocărilor și oportunităților prezente și viitoare în cooperarea transfrontalieră dintre România și Ucraina și România și Republica Moldova.

Sursa foto: www.slideshare.net

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu