Comisia Europeană a dezbătut marţi posibilitatea introducerii de vize pentru cetăţenii americani şi canadieni, ca urmare a faptului că statele acestora nu au eliminat vizele pentru diferite state membre ale Uniunii Europene, printre care România şi Bulgaria.

Conform reglementărilor europene, dezbaterea a avut loc ca urmare a expirării termenului de 24 de luni de la notificarea situaţiei de non-reciprocitate în privinţa politicii de vize. La 12 aprilie 2014, în Monitorul Oficial al Uniunii Europene se constatase că o serie de state ale căror cetăţeni pot vizita liber Uniunea Europeană – Australia, Brunei, Canada, Japonia, SUA – menţin obligaţia obţinerii de viză pentru o serie de state membre UE.

În cei doi ani de la notificare, reciprocitatea a fost instituită doar în cazul Australiei şi Japoniei. Celelalte ţări au menţinut vize astfel:

  • Canada – pentru România şi Bulgaria;
  • SUA – pentru România, Bulgaria, Cipru, Croaţia şi Polonia;
  • Brunei – pentru Croaţia.

Conform procedurii stabilite prin politica comună de vize a UE, Comisia aşteaptă până la 12 iulie poziţiile Parlamentului şi Consiliului pe marginea acestui subiect.

În cazul în care cele trei state care păstrează obligativitatea vizei pentru o parte a cetăţenilor europeni nu vor acţiona pentru atingerea reciprocităţii în materie de vize, UE poate merge până la introducerea temporară de vize pentru cetăţenii americani, canadieni sau ai Sultanatului de Brunei.

Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru afaceri interne, migraţie şi cetăţenie a arătat că „reciprocitatea în materie de vize este un element fundamental al politicii europene comune pe această temă. Cetăţenii europeni se aşteaptă în mod legitim să poată circula fără viză în orice stat terţ ai cărui cetăţeni pot intra liber în zona Schengen. … Reciprocitatea totală în materie de vize va ocupa în continuare o poziţie importantă pe agenda bilaterală a discuţiilor cu aceste ţări.”

De asemenea, liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a precizat că „Există o singură poziție europeană — toți cetățenii UE trebuie tratați egal. Americanii și canadienii pot intra în UE fără viză, iar UE așteaptă un tratament egal. Nouă, europenilor, ne este mai bine când suntem solidari.”

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu