Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a arătat îngrijorat miercuri de numărul mare de imigranţi care au început să treacă în Europa, pe ruta Malta-Italia. Ruta mediteraneană, folosită îndeosebi de persoane de origine africană, este mult mai greu de controlat decât cea balcanică, iar UE trebuie să se pregătească „să arate solidaritate Maltei şi Italiei”, a mai arătat Tusk în alocuţiunea ţinută în Parlamentul European.

„Numărul posibililor imigranţi din Libia este alarmant”, a precizat Tusk, după ce a menţionat că de la începutul anului, pe ruta mediteraneană au sosit deja 20.000 de imigranţi în Europa. Îngrijorarea exprimată de oficialul european este cu atât mai mare cu cât, în opinia sa, un acord cu Libia, stat în care se desfăşoară un război civil sângeros, nu poate fi încheiat după modelul celui încheiat cu Turcia.

În faţa europarlamentarilor, Tusk a luat apărarea acordului încheiat cu Turcia la 18 martie pentru limitarea fenomenului migratoriu, arătând că acesta era absolut necesar şi că a fost făcut „mult prea târziu”. De asemenea, preşedintele Consiliului a menţionat că închiderea rutei balcanice nu a condus la o explozie migratorie pe ruta mediteraneană, imigranţii care trec în Italia fiind în cea mai mare parte africani şi doar rareori sirieni.

Totuşi, Tusk a recunoscut că „acordul cu Turcia nu este perfect şi suntem pe deplini conştienţi de riscurile şi slăbiciunile sale. Am făcut tot ce se putea pentru ca înţelegerea să respecte demnitatea umană, dar sunt conştient că totul depinde de felul în care va fi implementat.”

Acordul a fost criticat copios atât de politicieni, cât şi de societatea civilă şi de organizaţiile umanitare internaţionale, pentru consecinţele sale negative asupra drepturilor omului, dar şi din considerente pragmatice. Astfel, în aceeaşi şedinţă a Parlamentului European, şeful grupului ALDE, Guy Verhofstadt, a precizat că „aşa cum Putin utilizează energia ca pe un instrument de negociere, la fel şi Erdogan foloseşte refugiaţii ca pe jetoane într-un joc de negociere.”

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu