Prim-ministrul Turciei, Ahmet Davutoglu, a avertizat că acordul cu Uniunea Europeană privind migranții ar putea pica dacă restricțiile vizelor pentru cetățenii turci nu sunt ridicate până în iunie, conform planificării.

„Îmi mențin convingerea că, în voia lui Dumneazeu, vom avea scutirea de viză în iunie. Dacă măsura nu va fi luată, atunci, desigur, să nu se aștepte nimeni ca Turcia să își respecte angajamentele”, a declarat Davutoglu, luni, potrivit EUObserver.

Declarația oficialului turc vine chiar înainte de întâlnirea acestuia, de marți, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la adunarea Consiliului European – văzut mai ales ca instrument de supraveghere a depturilor omului.

Acordul atacat acum a fost semnat între Turcia și liderii UE la sfârșitul lunii martie și ar trebui să oprească și să întoarcă în Turcia fluxurile neregulate de migranți care ajung în Grecia.

Potrivit acordului, pentru fiecare persoană deportată din Grecia, un stat UE ar trebui să se ofere voluntar și să relocheze un refugiat sirian din Turcia. Ajunși la un număr 72.000, numai 96 de sirieni au fost relocați din Turcia până acum de la lansarea schemei, pe 20 martie.

În schimbul acordului, Turcia a cerut deschiderea unui nou capitol de negocieri pentru aderarea la UE și călătorii fără vize în spațiul Schengen. De asemenea, a primit 6 miliarde de euro din fondul UE pentru refugiații sirieni.

 

Sursa Foto: independent.co.uk

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu