În timp ce oficialii europeni sunt preocupați de consecințele și rezultatele referendumului negativ pentru Ucraina din Olanda, liderii politici din statele est-europene speră în liberalizarea regimului de vize pentru ucraineni. Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a comunicat pentru Radio Libertatea că în cel mai scurt timp, Comisia Europeană va înainta spre examinare Parlamentului European o serie de acte legislative referitoare la anularea regimului de vize pentru ucrainenii care vor întreprinde vizite de scurtă durată în UE.

Ministrul lituanian de Externe a menționat că informațiile din presa internațională despre barierele care apar în calea liberalizării regimului de vize UE pentru Ucraina sunt în mare parte abstracte și incerte. Șeful diplomației lituaniene, care este cunoscut în Ucraina ca un avocat al Kievului în cancelariile de la Bruxelles, a comunicat că totul depinde de Guvernul ucrainean. Ucrainenii trebuie să atingă anumite rezultate, ei trebuie să implementeze unele reforme. Nu sunt nici un fel de bariere. Nu văd motive morale sau legale pentru sistarea sau amânarea liberalizării regimului de vize UE pentru ucraineni – a spus diplomatul.

Transilvania Regional Business precizează că la 17 martie 2016 președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că UE este dispusă să anuleze regimul de vize pentru ucraineni. În același timp, șeful reprezentanței UE în Ucraina, Jan Tombinski, a comunicat că instituțiile europene vor examina liberalizarea regimului de vize în cel mai scurt timp, aceasta în contextul îndeplinirii de către Kiev a criteriilor anunțate de Bruxelles.

Este important că potrivit unui sondaj sociologic organizat de SocioStreаm AG în Ucraina, 49% din ucraineni consideră anularea regimului de vize un eveniment important la scară națională. În același timp, 25% dintre cetățeni nu acordă mare importanță acestui proces. Majoritatea ucrainenilor care consideră liberalizarea regimului de vize UE un eveniment important pentru ei declară că își doresc să se mute cu traiul în statele membre UE: 35%  – în căutarea unui job, 5% – la studii, 10% – în căutarea unei reședințe permanente și părăsirea Ucrainei pentru totdeauna.

 

Articol apărut și pe site-ul Transilvania Regional Business

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu