Partidul Progresiv al premierului Aleksander Vucic a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate din Serbia, obţinând puţin peste 50% din sufragii, conform exit-poll-urilor. Vucic a provocat scrutinul pentru a obţine un mandat mai puternic din partea populaţiei pentru derularea reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană.

Potrivit exit-poll-ului citat de postul sârb de radio B92, rezultatele înregistrate sunt următoarele:

  1. Partidul Progresiv – Aleksander Vucic (pro-european) – 50,3% din voturi – 153 mandate;
  2. Partidul Socialist din Serbia şi aliaţii săi – Ivica Dacic (partidul fostului preşedinte Slobodan Milosevic) – 11,80% din voturi – 35 mandate;
  3. Partidul Radical – Voislav Seselj (ultranaţionalist, anti-european) – 7,60% din voturi – 23 mandate;
  4. Za Pravednu Srbiju – 5,90% din voturi – 18 mandate;
  5. Blocul Dveri – DSS – 5,00% din voturi – 15 mandate.

Restul formaţiunilor înscrise nu au atins pragul electoral de 5,00%.

Pe de altă parte, exit-poll-uri paralele ar indica o victorie şi mai zdrobitoare a Partidului Progresiv, cu nu mai puţin de 56,2 % din voturi şi 177 mandate în Parlamentul naţional, din totalul de 250.

Alegerile parlamentare ar fi trebuit să aibă loc în 2018, dar scrutinul a fost provocat de Vucic pentru a primi din nou încrederea cetăţenilor sârbi în implementarea reformelor necesare aderării la UE. Vucic, care a asigurat tranziţia de la naţionalism spre o conducere pro-europeană reformistă, este prim-ministru de la alegerile precedente din martie 2014, când partidul său a obţinut 48,3% din voturi.

Sursa foto: hungarytoday.hu

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu