Un tanker cu gaz natural lichefiat a pornit din Statele Unite ale Americii spre Europa. Vasul a plecat din Louisiana și se aproximează că va ajunge astăzi în Portugalia, urmând ca încărcătura să fie utilizată de către compania portugheză Galp Energia. Aceasta este pentru prima oară când producătorii americani livrează gaz pe piața europeană, scrie The Wall Street Journal.

Compania americană Cheniere Energy, care desfășoară acțiuni extractive în golful Mexic, începe în acest an exporturile de gaz natural lichefiat către Europa, în urma semnării unor contracte pe termen lung cu diverse companii europene importante precum BG Group din Marea Britanie, cumpărată în acest an de corporația Royal Dutch Shell, dar și cu Gas Natural din Spania.

Înca de acum un an, Ernest Moniz, secretarul Statelor Unite ale Americii pentru Energie, declarase în cadrul unei conferinte de profil desfășurate în Texas, că SUA „este pe punctul de a influența întreaga piața globală de GNL (gaz natural lichefiat)”. “Anticipăm că vom ajunge un jucător major și cred că vom avea un impact considerabil”, a adăugat oficialul american.

La aceeași conferință de la Houston, numită și „Davos-ul energiei”, reprezentanții marilor producători de gaze de şist din SUA au afirmat că exporturile de GNL în Europa și în întreaga lume ar putea antrena cantități mult mai mari, ceea ce ar provoca o schimbare profundă a geopoliticii energiei globale. Astfel, SUA are potențialul de a devansa Rusia din poziția de cel mai mare furnizor de gaz natural de toate tipurile.

În prezent, gigantul rus Gazprom este unul dintre principalii operatori de pe piața europeană, asigurând aproximativ o treime din cererea europeană a gazelor naturale. Exporturile sale din Europa produc 40% din veniturile anuale ale companiei, în valoare de peste 100 de miliarde de dolari. Compania rusă dorește să intensifice fluxurile de gaze cu 2% în 2016 și estimează și alte creșteri în anii următori.

Thierry Bros, specialist în energie la grupul francez Société Générale, a declarat că Europa va asista la un duel al prețurilor între gazul lichefiat adus pe nave din SUA și cel furnizat prin conducte de Rusia.

Sursa foto: lngworldnews.com

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu