Comisia de mediu a Parlamentului European a aprobat marţi planul Comisiei Europene de revizuire a Directivei 97/68/ privind maşinile mobile nerutiere, în sensul modificării regulilor de omologare şi al nivelului de emisii al acestora, ţinând cont de evoluţia tehnologiei.

Astfel, motoarele maşinilor mobile nerutiere precum buldozerele, locomotivele diesel, maşinile de tuns iarba sau ambarcaţiunile fluviale, urmează să fie supuse unor noi standarde de poluare, mai joase decât cele reglementate în prezent. Acest tip de maşini sunt responsabile la momentul actual de 15% din totalul emisiilor de oxizi de azot şi de 5% din emisiile de particule din UE.

Elisabetta Gardini (EPP), membră a comisiei de mediu, a precizat că a fost atins echilibrul între dorinţa de diminuare a noxelor emise de maşinile mobile nerutiere şi oferirea posibilităţilor reale pentru companii de a modifica într-un termen relativ scurt componenţa parcului de utilaje de care dispun. De asemenea, Gardini a arătat că firmele mici şi mijlocii vor beneficia de termene mai lungi pentru a se putea alinia noilor reglementări.

Propunerea Comisiei Europene, care a primit aviz favorabil atât din partea comisiei de mediu din PE, cât şi din partea preşedinţiei olandeze a Consiliului European, urmează să fie supusă la vot în plenul Parlamentului în luna iulie.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu