Potrivit datelor emise de Oficiul European de Statistici, zona euro a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creștere a Produsului Intern Brut de 0,6% față de ultimul trimestru al anului trecut, iar rata șomajului a scăzut în luna martie la 10,2%. La nivelul întregii Uniuni Europene, PIB-ul a crescut cu 0,5% față de ultimul trimestru al anului trecut.

Chiar dacă Uniunea Europeană a fost nevoită să facă față unor crize neprevăzute, aceasta a înregistrat în ultimele luni un ritm foarte rapid de creștere economică, declarând o creștere globală ajustată sezonier a PIB-ului de 1,7%, în primul trimestru al anului 2016, menținând ritmul consemnat și anul trecut, în același interval de referință, de 1,8%. Creșterea economică din zona euro și din UE în ansamblu a cunoscut un factor determinant semnificativ în redresarea economiilor din Franța și Spania. Astfel, Franța a înregistrat o creștere a PIB de 0,5% față de trimestrul precedent, iar în Spania creșterea PIB-ului a rămas la 0,8% față trimestrul anterior.

De asemenea, Eurostat a estimat că aproximativ 21.419.000 de persoane, dintre care 16.437.000 aflate în zona euro, erau în șomaj în cursul lunii martie. La nivelul zonei euro și a Uniunii Europene rata șomajului a scăzut ușor în luna martie, de la 10,4% (februarie) la 10,2%, respectiv de la 8,9% (februarie), la 8,8%, acesta fiind cel mai redus nivel din aprilie 2009. Cele mai ridicate rate ale șomajului au fost înregistrate în Grecia (24,4% în ianuarie) și Spania (20,4%), iar la polul opus se află Cehia (4,1%) și Germania (4,2%).  În România, rata șomajului în luna martie a fost de 6,4%, cu 0,1% mai puţin față de luna februarie, în care s-a înregistrat un șomaj de 6,5%.

Pe de altă parte, aproximativ 4.287.000 de tineri sub 25 de ani au declarat în luna martie că nu au un loc de muncă. Prin urmare, rata șomajului în rândul tinerilor s-a situat la 21,2%, cel mai ridicat nivel fiind înregistrat în Grecia –  51,9%.

Sursa foto: euobserver.com

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu