TTIP, protecţia mediului şi a consumatorilor/ Greenpeace versus SUA şi UE pe marginea tratatului
Greenpeace a publicat luni 248 de pagini confidenţiale dintr-un document care ar face parte din negocierile privind tratatul transatlantic de liber schimb, dintre SUA şi UE. Conform interpretărilor făcute de Greenpeace, paginile obţinute întăresc temerile că TTIP ar urma să dereglementeze schimburile comerciale în beneficiul marilor companii şi în detrimentul sănătăţii consumatorilor europeni şi ai mediului.
Potrivit Greenpeace, textele negocierilor ar arăta că prevederi vechi de 70 de ani, incluse în tratatele Organizaţiei Internaţionale a Comerţului cu scopul protejării mediului, urmează a fi făcute nule în noul tratat. Astfel, statele nu vor mai avea posibilitatea să introducă reglementări de restricţionare a comerţului pentru „protejarea vieţii sau sănătăţii oamenilor, animalelor şi plantelor” sau pentru „conservarea resurselor naturale”.
De asemenea, principiul precauţiei privind prevenţia utilizării anumitor substanţe considerate periculoase, prevăzut în Tratatul Uniunii Europene, urmează a fi înlocuit: substanţele considerate periculoase, precum cele de stimulare hormonală, vor beneficia doar de o „evaluare a riscurilor”, fără a mai fi posibilă interzicerea lor.
Nu în ultimul rând, Greenpeace atrage atenţia că textele negociate dovedesc existenţa unui lobby extrem de puternic al marilor organizaţii, de care s-a ţinut seama în redactarea unor prevederi, chiar dacă potrivit oficialilor UE şi SUA negocierile ar fi trebuit să fie secrete pentru întreaga societate. Influenţa ridicată a marilor companii contrastează cu cea minimală a societăţii civile, care nu a fost consultată asupra textului tratatului.
Pe de altă parte, documentele ar oglindi disensiunile dintre Washington şi Bruxelles, americanii ameninţând că vor restricţiona exporturile europene de autoturisme în SUA dacă europenii nu acordă concesii produselor agricole de peste ocean.
Oficialii SUA şi ai UE au reacţionat vehement faţă de afirmaţiile Greenpeace. Un purtător de cuvânt al US Trade Representatives (USTR), organismul american responsabil de negocierile cu UE pe marginea tratatului, a declarat conform agenției France Presse, citate de Agerpres, că „interpretările făcute pe marginea acestui document par a fi în cel mai bun caz înșelătoare și în cel mai rău caz total eronate”.
De asemenea, mai mulţi oficiali europeni, printre care negociatorul şef din partea UE, Ignacio Garcia Bercero, şi comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, au arătat că prevederile de protecţie a mediului şi consumatorilor vor fi păstrate şi că secretul asupra unor clauze se datorează solicitărilor părţii americane.
fără comentarii
Fii primul care comentează