Parlamentul European/ Agenda lucrărilor în săptămâna 9-12 mai 2016
Potrivit serviciului de presă al Parlamentului European, în cadrul sesiunii plenare din această săptămână vor avea loc dezbateri pe următoarele subiecte: reforma sistemului de azil, refacerea spațiului Schengen, cooperarea polițienească, protejarea industriei UE împotriva importurilor din China, protejarea victimelor traficului de persoane.
Pe durata a patru zile, Parlamentul European se va afla la Strasbourg pentru a discuta cele mai importante probleme ce vizează Uniunea Europeană și cetățenii statelor membre.
Reforma sistemului de azil Miercuri după-amiază va avea loc dezbaterea privind reforma regulamentului Dublin. În conformitate cu acest regulament, țara în care un solicitant de azil își depune prima oară cererea este responsabilă de procesarea acesteia. Potrivit declarațiilor Comisarului European pentru Migrație, Dmitris Avramopoulos, și a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, „acest sistem s-a dovedit a fi ineficient sub presiunea crizei migrației și în contextul refuzului statelor membre de a reloca refugiații în interiorul blocului comunitar.”
Reluarea libertăţii de circulaţie în spațiul Schengen Miercuri deputații, Consiliul și Comisia vor dezbate metodele de revenire la un sistem de trecere a graniţelor liber de pașapoarte. Această întâlnire se produce în contextul în care unele țări membre ale spațiului Schengen reimpuseseră controale temporare la granițe (Germania, Austria, Suedia, Danemarca, Norvegia) sau închiseseră temporar frontierele ca răspuns la fluxul tot mai mare de imigranți și azilanți.
Cooperarea polițienească Noi reguli de guvernanță sunt supuse la vot în cursul zilei de miercuri. Din momentul adoptării lor, Europol va crește eforturile de combatere a terorismului, infracționalității cibernetice și a altor infracțiuni penale și va răspunde mai rapid amenințărilor. În pofida noilor puteri primite de Europol, noile reguli vor facilita și o protecție consolidată a datelor și vor institui instrumente aprofundate de control democratic.
Protejarea industriei UE împotriva importurilor din China În cazul în care China nu îndeplinește cele cinci criterii ale UE privind economia de piață, Parlamentul susţine că trebuie continuată impunerea taxelor anti-dumping și anti-subvenții asupra importurilor din această țară și după decembrie 2016. De asemenea, potrivit deputaților, UE trebuie să respecte regulile Organizației Mondiale a Comerțului (WTO).
Protejarea victimelor traficului de persoane În urma dezbaterilor anterioare a reieşit că actuala legislație europeană pentru protecția victimelor traficului de persoane nu este corect implementată. Prin urmare, statele membre UE trebuie să ia măsuri specifice de prevenire, asistență și sprijin pentru a proteja victimele traficului de persoane. Potrivit rezoluției redactată de Catherine Bearder (ALDE, UK), cele mai vulnerabile categorii sunt femeile și copiii. Europol a declarat că aproximativ 10 000 de imigranţi minori neînsoţiţi au dispărut de la sosirea lor în UE în 2015.
fără comentarii
Fii primul care comentează