Ziua Europei este celebrată, astăzi, 9 mai, în întreaga Uniune Europeană. Din partea Comisiei Europene, președintele Juncker și membrii săi vor participa la evenimente naționale și europene ce marchează celebrarea anuală, inclusiv Zilele Porților Deschise și alte activități în statele membre, dialog cu cetățenii, dezbateri și conferințe, dar și diverse evenimente culturale.

Ziua Europei marchează aniversarea istoricei Declarații Schuman, prezentată de ministrul de externe Robert Schuman, la data de 9 mai 1950. Acesta a propus crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO).

CECO, cu membrii săi fondatori, Franța, Republica Federală Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg, a fost primul act dintr-o serie ce avea să urmeze în formarea a ceea ce cunoaștem astăzi ca Uniunea Europeană.

Punem la dispoziție, mai jos, potrivit Comisiei Europene, câteva exemple de evenimente ce s-au desfășurat, sunt în plină desfășurare sau vor urma, la nivelul Uniunii Europene cu ocazia Zilei Europei:

Estonia, 7 mai: Ziua Europei a fost sărbătorită, în piața centrală din Tallinn, în cooperare cu ambasadele statelor membre din Estonia, cu participarea vicepreședintelui pentru piața unică digitală, Andrus Ansip. Totodată, 23 de ambasade și Biroul de Informare al Parlamentului European și al agenției UE-LISA au confirmat participarea.

Austria, 9 mai: Discuții publice cu comisarul Hahn și vicepreședintele Parlamentului European Ulrike Lunacek.

Irlanda, 9 mai: „Uniunea Europeană – provocări și oportunități actuale” – o conferință la nivel înalt care acoperă prioritățile politice ale Comisiei Europene, la Casa Europei.

Italia, 9 mai: Dialogul Cetățeanului cu Înaltul Reprezentant/vicepreședinte Federica Mogherini și fostul președinte al Republicii Napolitane.

Letonia, 9 mai: Vicepreședintele Valdis Dombrovskis va participa la prezentarea cărții „De la independeță la prima președinție” și la p dezbatere privind Uniunea Econimică și Monetară cu ministrul de finanțe leton.

Portugalia, 9 mai: Comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, va fi prezent la Muzeul Național al Științei din Lisabona unde va găzdui o dezbatere privind Planul de Investiții ca parte a „pieței antreprenorilor”.

Germania, 12 mai: Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va deschide oficial noua expoziție de la Casă Europeană din Berlin (Erlebnis Europa), împreuna cu președintele Parlamentului European Martin Schulz și cancelarul Angela Merkel.

Belgia, 28 mai: Instituțiile UE își deschid porțile cu evenimente ce se vor concentra asupra principalelor priorități ale Comisiei Europene – locuri de muncă, creștere economică și investiții, piața uniucă digitală, uniunea energetică, migrația, multilingvismul și cetățenii.

Puteți accesa aici harta live a evenimentelor din Uniunea Europeană ce marchează Ziua Europei.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu