Pe fondul opoziţiei europene tot mai puternice faţă de liberalizarea accelerată a regimului de vize pentru cetăţenii turci, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat joi condiţiile UE în domeniu şi a ameninţat cu faptul că Turcia va urma un „drum propriu pentru ea însăşi”. În replică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a arătat că nu există posibilităţi de ocolire a acestor condiţii şi că dacă Turcia nu le va îndeplini, responsabil pentru eşec va fi preşedintele turc Erdogan.

Conform acordului din 18 martie a.c. dintre Turcia şi Uniunea Europeană pentru limitarea fluxurilor migratorii, cele două părţi au convenit asupra liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în statele UE. Recent, neînţelegerile privind criteriile pe care Ankara trebuie să le îndeplinească pentru a obţine această facilitate s-au acumulat până acolo încât acordul pare a fi pus în pericol.

Nemulţumirile conducerii turce sunt alimentate atât de numărul mare de condiţii (72), cât mai ales de introducerea în rândul acestora a unei solicitări de modificare a legii împotriva terorismului. Oficialii UE consideră că legea, în actuala ei formă, facilitează derularea unor acţiuni antidemocratice şi împotriva libertăţilor civice, folosindu-se de definiţii foarte largi privind terorismul, în timp ce establishment-ul turc susţine că legea este necesară pentru combaterea militanţilor kurzi şi a ISIS.

Preşedintele Erdogan şi-a exprimat nemulţumirea joi, arătând că deşi cele două părţi încheiaseră o înţelegere, UE ar fi venit „în ultimul moment cu aceste 72 de criterii, incluzând şi legea împotriva terorismului”. El a continuat, arătând că este inadmisibil ca Turciei să i se ceară să renunţe la lupta împotriva terorismului.

„Fie ne vom îmbunătăţi relaţiile cu UE, fie ne vom crea un nou drum pentru noi înşine. Vrem să construim noua Turcie alături de prietenii noştri europeni, dar acum vom aştepta răspunsul decizia prietenilor noştri din Europa”, a mai spus Erdogan, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi politicieni, printre care o parte semnificativă a europarlamentarilor, au criticat graba cu care Comisia Europeană ar încerca să ofere Turciei liberalizarea vizelor în schimbul menţinerii acordului de limitare a migraţiei dinspre Orientul Mijlociu. Astfel, eurodeputatul conservator Helga Stevens a denunţat miercuri „comportamentul iresponsabil al Comisiei faţă de un dictator”, în vreme ce majoritatea parlamentară compusă din populari şi socialişti a subliniat că procedura de liberalizare a vizelor nu poate avea loc înainte de îndeplinirea punctuală a tuturor criteriilor de către guvernul de la Ankara.

În acest context, preşedintele Comisiei Europene a arătat joi că este esenţial ca Turcia să respecte toate cele 72 de condiţii pentru a beneficia de liberalizarea vizelor şi că, în caz contrar, eşecul poate fi atribuit inflexibilităţii lui Erdogan.

„Dacă dl Erdogan decide să respingă dreptul turcilor de a călători fără vize în Europa, atunci trebuie să explice aceasta poporului turc. Nu va fi problema mea, va fi problema sa”, a precizat Jean-Claude Juncker.

Sursa foto: Daily Sabah

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu