Dacă Norbert Hofer ar câștiga alegerile prezidențiale din Austria de duminică, 22 mai, el va deveni primul ales democratic de extrema-dreapta al unui stat din Vestul Europei de după cel de-al II-lea Război Moldial.

În ciuda fiorului pe care îl resimt mulți cetățeni din Austria și din Uniunea Europeană când își imaginează un astfel de scenariu, Norbert Hofer, membru al Partidului populist al Libertății din Austria și critic feroce al politicii refugiaților în Austria, este cotat ca favorit în lupta cu contracandidatul său, profesorul de economie și fost președinte al Partidului Verde, Alexander Van der Bellen.

De altfel, în primul tur al alegerilor pezidențiale din 24 aprilie, Hofer a câștigat în fața lui Van der Bellen cu 35%, față de doar 21% pentru cel din urmă.

Deși au dominat scena politică din Austria din 1950 încoace, candidații partidelor tradiționale, Partidul Social Democratic (centru-stânga, SPO) și Partidul Popular (centru-dreapta, OVP), cei drept, destul de înaintați în vârstă, nu fac față noului val politic, în primul tur abia reușind să strângă două treimi din numărul voturilor lui Hofer. În același timp, slaba lor performanță arată cât de mult s-a schimbat peisajul politic din această țară.

Starea de spirit negativă față de cele două partide tradiționale a început în urma crizei financiare din 2008 când s-a tras concluzia că „vechea școală” este responsabilă pentru stagnarea economică, rata ridicată a șomajului, stare financiară general precară etc.

În anul 2013, SPO și OVP abia reușeau să întrunească majoritatea, dar în ciuda situației disperate în care se aflau, au continuat să se ciondănească între ele, alimentând astfel urcarea în sondaje a Partidului Libertății.

Apoi anul trecut au venit refugiații, de-a lungul rutei balcanice, prin Austria și chiar dacă mulți dintre ei au continuat să migreze spre Germania ajutați de Caile Ferate Federale Austriece, 90.000 dintre aceștia au ales calea azilului în Austria. 90 de mii de refugiați, la o populație de 8.5 milioane!

Atunci, Partidul Libertății s-a năpustit, avertizând în termeni apocaliptici instalarea haosului, dezintegrarea statului austriac și înecarea identității sale culturale și religioase sub un val uriaș de straini ajunși peste ei.

 

Sursa Foto: The Guardian

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu