Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a precizat joi pentru cotidianul german Die Welt că se aşteaptă ca sancţiunile financiare, energetice şi în domeniul apărării împotriva Rusiei să fie prelungite de către Uniune în iulie 2016. Declaraţia şefei diplomaţiei europene survine în contextul în care mai multe state europene pledează pentru ridicarea sancţiunilor, iar Consiliul Regional din Veneto, Italia, a adoptat o rezoluţie care cere recunoaşterea anexării Crimeei de către Moscova şi reluarea legăturilor comerciale ruso-italiene.

În interviul acordat publicaţiei germane, Mogherini a declarat că „Şefii de stat sau de guvern din UE au legat ridicarea sancţiunilor de condiţia implementării pe deplin a Acordurilor de la Minsk. Până acum, această condiţiei nu a fost îndeplinită”.

Făcând referire la presiunile pentru eliminarea sancţiunilor, venite din partea unor guverne precum cel al Spaniei sau al altor instituţii, precum Consiliul Regional din Veneto, înaltul oficial european a precizat că „Întotdeauna au existat opinii diferite asupra câtorva elemente ale politicii noastre comune de sancţiuni. Probabil că acest lucru nu se va schimba… Ceea ce este important este că păstrăm unitatea şi decidem cu toţii, împreună.”

Sancţiunile UE împotriva Rusiei au fost adoptate după ce în 2014 Moscova a anexat Crimeea în baza unui referendum nerecunoscut de comunitatea internaţională. O parte a sancţiunilor împotriva Rusiei urmează să expire în iulie. Consiliul European va decide atunci dacă sancţiunile vor fi reînnoite pentru o perioadă suplimentară de 6 luni.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu