Din fondurile acordate României de Comisia Europeana pentru sectorul laptelui, privind acordarea unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor, au depus cereri de plată 16.837 producători cu o valoare de peste 7 milioane euro. Suma reprezintă 80% din totalul alocat sectorului. Pentru producătorii care nu au reușit să depună cererea de ajutor financiar, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a stabilit o nouă perioadă de depunere între 30 mai și 6 iunie, cu scopul de a distribui către fermieri întreaga sumă alocată. Plata sprijinului se poate face după primirea tuturor cererilor de plată (inclusiv cele din sesiunea a doua) având în vedere procedura de redistribuire a plafonului rămas neutilizat sau reducere a cuantumului individual în cazul depăşirii plafonului alocat. Plăţile se efectuează până cel târziu la data de 30 iunie 2016.

Pentru a putea beneficia de ajutor financiar, producătorii de lapte trebuie să îndeplinească cumulatic 3 condiții:

  1. sunt înscrişi în sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, şi deţin cotă de livrări la data de 31 martie 2015;
  2. sunt în activitate, fapt dovedit prin existenţa unui contract încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim-cumpărător, şi deţin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
  3. producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone de lapte în anul de cotă 2014-2015.

În vederea depășirii barierelor birocratice în depunerea cererilor, APIA a elaborat „Ghidul solicitantului ajutorului financiar”, a dezvoltat o aplicație electronică şi a elaborat instrucţiuni de lucru pentru primirea şi verificarea cererilor.

În sectorul de creştere a porcinelor, suma prevăzută se distribuie crescătorilor este de 2 milioane euro pentru activitatea de creştere şi îngrăşare din exploataţii și 300.000 euro pentru activitatea de reproducţie din exploataţii. În data de 26 mai erau încărcate în aplicația electronică a ajutorului excepțional – sectorul porcine un număr de 215 cereri de solicitare cu anexele aferente, pe baza cărora se determina efectivele eligibile, respectiv cuantumul pentru activitatea de creştere şi îngrăşare din exploataţii si pentru activitatea de reproducţie din exploataţii.Suma totală alocată sectorului de creştere a porcinelor se împarte la producătorii agricoli care au depus deja cererea de solicitare.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu