În cazul în care parlamentarii germani votează pentru recunoașterea în mod oficial a masacrului din 1915 asupra armenilor ca genocid, relațiile Germaniei cu Turcia se vor deteriora, a avertizat președintele turc Recep Tayyp Erdogan.

„Dacă Germania a căzut în această capcană, relațiile noastre diplomatice, economice, politice, comerciale și militare vor fi afectate pe viitor”, a declarat Erdogan marți, 31 mai, amintind că Germania și Turcia sunt împreună membre NATO.

Bundestag-ul german trebuie să voteze joi o rezoluție din care reiese că uciderea a 1,5 milioane de armeni de către forțele turcești în timpul Primului Război Mondial a fost un genocid.

„Soarta armenilor este exemplară în istoria exterminărilor în masă, purificărilor etnice, deportări și, da, genocid, care a marcat secolul XX într-un mod atât de teribil”, spune rezoluția care este fără caracter obligatoriu. Aceasta adaugă că Germania, un aliat al Imperiului Otoman la momentul respectiv, „poartă responsabilitatea parțială pentru evenimentele petrecute”.

Votul asupra rezoluției a fost planificat încă de anul trecut, pentru a comemora 100 de ani de la tragicul eveniment, dar a fost amânat tocmai din motive diplomatice. Grupul verzilor l-a pus din nou pe ordinea de zi, iar textul este susținut și de creștin-democrații cancelarului Angela Merkel, dar și de social-democrați.

Erdogan a sunat-o marți pe Merkel pentru a-și exprima „îngrijorarea”, transmițându-i acesteia că așteaptă „o judecată sănătoasă” din partea Germaniei, potrivit presei germane și turce.

Tot săptămâna aceasta, luni, prim-ministrul turc Binali Yildirim declara că turcii din Germania sunt foarte preocupați de acțiunea „nefondată și nedreaptă” a Bundestag-ului.

Votul vine în contextul în care Uniunea Europeană și în special Germania depind tot mai mult de Turcia să țină refugiații pentru a nu ajunge în Europa prin insulele grecești, după acordul încheiat în martie.

 

Sursa: EUObserver

Sursa Foto: thestar.com

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu