Institutul oficial de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, a publicat vineri un raport în care se arată că locuitorii Bucureştiului sunt cei mai nemulţumiţi în 2015 de calitatea aerului şi de nivelul zgomotului din oraş, prin comparaţie cu locuitorii celorlalte capitale europene.

Locuitorii a 83 de oraşe europene au fost rugaţi să răspundă la întrebarea „Sunteţi foarte satisfăcuţi, mai degrabă satisfăcuţi, mai degrabă nesatisfăcuţi sau foarte nesatisfăcuţi de calitatea aerului şi de nivelul zgomotului din oraşul dvs.?”

În principal, locuitorii capitalelor europene sunt foarte satisfăcuţi sau mai degrabă satisfăcuţi, cu procente maxime de satisfacţie în Dublin (88% – calitatea aerului, 82% – nivelul de zgomot), Helsinki (88%, respectiv 81%), Viena (88%, respectiv 78% şi Luxemburg (83%, respectiv 79%).

Metropole europene precum Berlin şi Bruxelles se află la jumătatea clasamentului: 71%, respectiv 58% pentru Berlin, şi 51%, respectiv 54% pentru Bruxelles.

Bucureştiul şi Sofia conduc detaşat în topul nemulţumirii, la ambele capitole, cu o insatisfacţie mult peste media europeană. Doar 22% dintre bucureşteni sunt satisfăcuţi de aerul din capitală, în vreme ce de nivelul sunetului numai 31% se declară mulţumiţi. Locuitorii Sofiei au cote de satisfacţie similară, de 28%, respectiv 36%.

Un studiu publicat în 2010 de cercetătoarele Cristina Alpopi şi Sofia Colesca de la Academia de Studii Economice din Bucureşti relevă că oraşul de pe malul Dâmboviţei este una dintre cele mai poluate capitale europene, ocupând chiar primul loc la poluarea cu gaze precum dioxidul de sulf.

calit. aer

Satisfacţia privind calitatea aerului Sursa: Eurostat

sunet

Satisfacţia privind nivelul zgomotului Sursa: Eurostat

Sursa foto: sampac.nl

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu