Întrebarea a fost adresată în scris Înaltului Reprezentant UE pentru politică externă, Federica Mogherini, în baza procedurii de prioritate, de către europarlamentarul român Andi Cristea (S&D), președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Răspunsul urmează a fi primit, conform procedurii, în maximum trei săptămâni.

Potrivit lui Andi Cristea, până la recenta modificare a Politicii Europene de Vecinătate care stipulează că evoluțiile din fiecare stat sunt analizate în funcție de îndeplinirea obiectivelor stabilite și asumate de comun acord cu fiecare din aceste state, statele prinse în mecanismul PEV primind evaluările Comisiei Europene, sub forma rapoartelor de progres, o dată pe an.

De la ultimul raport de progres sub vechile mecanisme ale politicii de vecinătate, din martie 2015, care se referă la evoluţiile din 2014, nu au mai apărut însă evaluări la adresa Republicii Moldova sau a altor ţări din spaţiul estic, foarte importante „atât pentru instituțiile europene, cât şi pentru guvernele respectivelor state, ca un instrument de calibrare care indică obiectiv progresele sau problemele existente„.

La sfârşitul anului 2015 a avut loc o revizuire a Politicii Externe de Vecinătate, prin care acest mecanism de politică externă a trecut de la paradigma centrată pe UE şi acordarea nediscriminată de ajutor la cea bazată pe cereri din partea partenerilor de dezvoltare. Revizuirea a fost criticată ca permiţând statelor partenere să încetinească ritmul reformelor, în detrimentul democratizării şi instaurării statului de drept.

La 26 septembrie a.c., Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova se va întruni la Bruxelles pentru a analiza stadiul implementării Acordului de Asociere.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu