Deputații europeni i-au acuzat pe politicienii turci de subminarea statului de drept după ridicarea imunității a 138 de parlamentari care se află sub investigații, mișcare ce ar putea duce la noi urmăriri penale pentru parlamentarii ce-l critică pe președintele Recep Tayyp Erdogan.

În prima dezbatere pe această temă din Parlamentul European ce a avut loc miercuri, 9 iunie, eurodeputații din toate grupurile politice au criticat autoritățile turce și l-au acuzat pe Erdogan că încearcă să „reducă opoziția la tăcere pentru a acapara și mai multă putere”.

În timpul dezbaterii, la care a luat parte și comisarul european pentru politica de vecinătate a UE, Johannes Hahn, aceștia au cerut Turciei să respecte statul de drept, libertatea de exprimare și să protejeze drepturile minorităților.

Europarlamentarul de centru-dreapta Renate Sommer a susținut că Turcia a devenit o „dictatură prezidențială”, iar Gabi Zimmer, liderul grupului de stânga GUE, a spus că este „consternată că în Europa este posibil să fie creat un astfel de climat al fricii și intimidării”.

Imunitatea parlamentarilor turci a fost ridicată pe 20 mai, printr-o reformă a constituției de către un parlament dominat de susținătorii lui Erdogan. Astfel, 138 de parlamentari, inclusiv 50 dintre deputații partidului HDP pro-kurd ar putea fi urmăriți penal pentru criticarea lui Erdogan sau pentru acuzații de sprijinire a terorismului.

Erdogan a semnat proiectul de lege miercuri.

 

Sursa: EUObserver

Sursa Foto: washingtonpost.com

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu