Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, va trimite în cursul zilei de joi o scrisoare către preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în care îl atenţionează pe şeful statului turc asupra atacurilor grave pe care le-a adus unor deputaţi germani.

Spiegel Online a publicat mai multe fragmente dintr-o scrisoare pe care Martin Schulz o va trimite preşedintelui turc, în care îi aduce critici asupra poziţiei pe care acesta a adoptat-o faţă de unii membri ai Bundestag-ului, în urma recunoaşterii genocidului armena de către forul legislativ german.

„Cu mare îngrijorare am luat notă de informările despre felul în care aţi atacat verbal şi aţi adus acuzaţii unor membri aleşi democratic ai Bundestag-ului german. Ca preşedinte al unui Parlament multinaţional, multietnic şi multireligios, permiteţi-mi următoarea observaţie: exercitarea liberă a mandatului deputaţilor este o piatră de temelie a democraţiilor noastre europene”, este unul dintre fragmentele publicate de Spiegel.

Preşedintele PE continuă, dezavuând comportamentul lui Erdogan:

„Parlamentarii care adoptă poziţii în baza mandatului cu care sunt investiţi nu pot fi în niciun caz aşezaţi pe aceeaşi treaptă cu teroriştii, în ciuda oricăror diferenţe de opinie pe marginea problemelor politice. O asemenea abordare este un tabu absolut, pe care îl condamn cu fermitate.”

Preşedintele turc i-a criticat în mod repetat în ultimele zile pe parlamentarii germani de origine turcă care au votat pentru rezoluţia de recunoaştere a genocidului armean. Erdogan a spus că aceştia ar reprezenta o ramură a PKK, le-a pus la îndoială originea turcă şi a solicitat chiar efectuarea unor teste ADN.

În finalul scrisorii sale, Schulz a fost explicit în a arăta că un asemenea comportament nu apropie Turcia de liberalizarea regimului de vize.

 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu