Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și liderul rus Vladimir Putin au susținut, la Sankt Petersburg, prima lor întânire la mai bine de doi ani de când statele membre ale Uniunii Europene au impus sancțiuni economice Rusiei după acțiunile din Ucraina. Aceștia au promis să păstreze „contacte strânse”, cu scopul de a topi înghețul dintre cele două părți.

Sacțiunile economice ale Europei asupra Rusiei vor fi ridicate de îndată ce acordurile de la Minsk sunt pe deplin puse în practică, i-a spus Juncker lui Putin, joi (16 iunie), reiterând astfel poziția oficială a UE și SUA asupra conflictului din Ucraina.

Cei doi au fost de acord să păstreze „contacte strânse” în vederea îmbunătățirii relațiilor bilaterale, care au atins un punct foarte scăzut odată cu anexarea Crimeei și conflictul din estul Ucrainei. Aceasta a fost prima întâlnire a unui lider al UE cu Kremlinul în mai bine de doi ani, atunci când criza din Ucraina a izbucnit, iar sancțiuni au fost aplicate de ambele părți.

Întâlnirea dintre șeful Comisiei și fostul agent KGB la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg s-a desfășurat „într-o atmosferă bună”, a declarat un membru al echipei Juncker.

În discursul său, președintele Comisiei a dat asigurări că va construi „un pod” care să vină în reducerea decalajului dintre UE și Rusia.

„Dacă astăzi relația noastră este tulburată și marcată de neîncredere, aceasta nu este ruptă fără speranțe de reparare. Avem nevoie să o reparăm, iar eu cred că putem […] Ar fi periculos să ignorpm problemele dintre UE și Rusia”, a declarat Juncker în fața unei audiențe foarte numeroase.

„Am crezut întotdeauna în puterea dialogului. Atunci când relațiile noastre sunt tensionate, trebuie să continuăm să discutăm. Chiar și atunci când sancțiunile economice sunt în vigoare, trebuie să ținem ușa deschisă”, a întărit acesta.

Însă vizita lui Juncker nu a modificat cu nimic poziția UE privind sacțiunile, așa cum se temeau unii critici, la doar câteva zile înainte ca statele member să extindă măsurile punitive pentru încă șase luni.

„Următorul pas este clar: punerea integral în aplicare a acordurilor de la Minsk. Nici mai mult, nici mai puțin. Aceasta este singura cale de începere a conversației noastre și singura cale de a ridica sancțiunile economice care au fost impuse”, a subliniat liderul UE.

 

Sursa: EurActiv

Sursa Foto: deutsch.rt.com

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu