Liderii statelor europene vor discuta miercuri un proiect al unei noi strategii europene de securitate, care are printre principalele obiective consolidarea cooperării europene în domeniul apărării, informează Financial Times, care a intrat în posesia unui draft al acestui document.

Proiectul de strategie a fost redactat sub coordonarea Federicăi Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, fiind un prim pas în atingerea dezideratului exprimat prin Tratatul de la Lisabona a unei forţe comune de apărare a UE.

Printre obiectivele secundare ale strategiei se numără constituirea primelor comandamente militare comune europene, dezvoltarea industriei europene de armament, reformularea politicii externe în vecinătatea blocului comunitar.

În condiţiile în care Marea Britanie, un oponent constant al unei mai profunde integrări în planul securităţii şi politice externe, intenţionează să părăsească Uniunea, există şanse mari ca strategia să aducă modificări semnificative în acest domeniu, sprijinite de binomul franco-german.

Şeful comisiei de afaceri externe din Parlamentul European, popularul german Elmar Brok, a arătat recent pentru „Die Welt” că „este nevoie de comandamente comune şi de o coaliţie care să acţioneze în acord cu cooperarea structurală permanentă din Tratatul UE. Dintr-un asemenea grup, s-ar putea dezvolta chiar o armată a Uniunii Europene.”

Ultima strategie de securitate a Uniunii Europene a fost adoptată în anul 2003 şi a devenit desuetă în lumina recentelor evenimente din Siria şi Ucraina. Strategia din 2003 începea cu fraza „Europa nu a fost niciodată atât de prosperă, sigură şi liberă. Violenţa primei jumătăţi a secolului XX a lăsat loc unei perioade de pace şi stabilitate fără precedent în istoria europeană.”

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu