Potrivit sondajului Eurobarometru realizat de Parlamentul European, lupta împotriva terorismului reprezintă una dintre prioritățile Uniunii Europene, urmată de acțiuni pentru combaterea șomajului și a evaziunii fiscale, abordarea imigrației, protejarea frontierelor externe și a mediului. Persoanele care au participat la acest sondaj și-au exprimat opinia despre necesitatea UE de a interveni mai mult sau mai puțin în legătură cu anumite probleme.

Majoritatea participanților la sondaj au considerat că UE trebuie să intervină în majoritatea domeniilor politice, iar 40% dintre aceștia consideră că riscul unui atac terorist este ridicat. Pe de altă parte, combaterea terorismului (82%) și a șomajului (77%) au fost considerate principalele probleme înregistrate la nivelul Uniunii. Alături de acestea, Parlamentul European trebuie să găsească o rezolvarea în ceea ce privește abordarea finanțării grupurilor teroriste (42%), combaterea rădăcinilor terorismului și a radicalizării (41%) și consolidarea controlului frontierelor externe ale UE (39%).

În plus, 75% dintre participanți doresc mai multă acțiune UE privind combaterea evaziunii fiscale, 74% vor mai multe măsuri în domeniul imigrației, 71% mai multe acțiuni pentru protecția frontierelor externe ale UE și 67% au cerut să se facă mai mult pentru protejarea mediului.
Ca urmare a acestui sondaj, eurodeputații lucrează la o lege prin care pregătirea unui atac terorist să fie considerată o infracțiune în toată Europa și vor întări legile privind cumpărarea și deținerea armelor.
Săptămâna viitoare, Parlamentul European va înainta recomandări în domeniul impozitării pentru a obliga multinaționalele să-și plătească impozitele. În același timp, eurodeputații vor adopta noi planuri pentru un sistem de control al frontierelor, aducând împreună agenția Frontex și autoritățile naționale pentru gestionarea frontierelor.

În cazul României, numai 19% dintre participanți au răspuns că riscul unui atac terorist este ridicat (față de 40% în UE). 32% dintre români consideră că terorismul poate fi combătut mai bine la nivel național, față de 27% care consideră că acesta poate fi abordat mai bine la nivel global și 24% la nivel european.
Majoritatea românilor consideră că UE ar trebui să intervină mai mult în combaterea șomajului (82%) și a terorismului (82%), în lupta împotriva evaziunii fiscale (79%) și în abordarea imigrației (75%).

Sursa foto: Eurostat

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu