Unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale actualităţii privind relaţiile externe ale României este cel al ridicării sistemului de vize turistice pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Canada. Se va întâmpla acest lucru? Când? Care vor fi efectele lui? Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, a oferit răspunsuri acestor întrebări într-un interviu acordat pentru Europunkt lui Vladimir Adrian Costea.

Vladimir Adrian Costea: Pentru început, vă rog să menţionaţi care este stadiul negocierilor diplomatice dintre București şi Ottawa în privinţa ridicării vizelor pentru românii din Canada. În ce măsură ridicarea vizelor este un proiect viabil în următoarea perioadă?

Maria Ligor: Discuţiile referitoare la eliminarea vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada pentru sejururi scurte sunt în curs. Este un obiectiv urmărit în egală măsură de România şi de Uniunea Europeană, a cărei legislaţie prevede promovarea reciprocităţii în materie de vize. Apreciez că acest obiectiv s-ar putea realiza în relativ scurt timp.

Care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite pentru ca românii să beneficieze de ridicarea vizelor?

România este stat membru al Uniunii Europene şi ca atare oferă toate garanţiile pentru ca cetăţenii români să beneficieze de acelaşi tratament cu cel de care se bucură şi ceilalţi europeni.

Care sunt beneficiile pe care ridicarea vizelor le vor produce pentru românii care doresc să lucreze în Canada?

Condiţiile de imigrare în Canada nu se modifică. Renunţarea la viza turistică nu înseamnă şi accesul la piaţa muncii. Este de fapt interzis ca cei care sosesc cu viza turistică să muncească. Nerespectarea acestei limitări îi expune pe cei în chestiune la sancţiuni de ordin penal şi la interzicerea accesului în viitor în Canada.

În ce măsură ridicarea vizelor va determina o creştere a emigrărilor românilor în Canada?

Încă o dată, dacă se vor elimina vizele turistice, nu înseamnă că se va instala un regim de liberă circulaţie aşa cum există în UE. Cei care depăşesc şederea standard sau realizează activităţi de muncă se expun la sancţiuni de ordin penal.

Care sunt principalele obstacole care ar putea împiedica ridicarea vizelor?

În principal, nerespectarea de către cetăţenii români a condiţiilor de şedere.

Care sunt obiectivele pe care România doreşte să le îndeplinească în cadrul următoarelor negocieri?

Obiectivul urmărit este ridicarea vizelor, cât mai curând posibil.

Care sunt beneficiile pe care Canada le va resimţi ca urmare a ridicării vizelor pentru români?

Un regim de călătorie fără vize între România şi Canada va contribui la dezvoltarea relaţiei bilaterale, atât în planul contactelor umane, în plan social sau cultural, dar şi pentru intensificarea cooperării economice.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu