„Pentru noi, migraţia nu este o soluţie, ci este o problemă… Nu este un medicament, ci este o otravă de care nu avem nevoie şi pe care nu o vom înghiţi”, a declarat marţi premierul ungar Viktor Orban în cadrul unei întâlniri pe tema stopării fluxului de refugiaţi cu omologul său austriac, Christian Kern. Prim-ministrul maghiar a mai arătat că economia ungară nu are nevoie de refugiaţi pentru a prospera, făcând astfel o referire indirectă la presupusul motiv al acceptării migranţilor de către Berlin.

„Ungaria nu are nevoie de nici măcar un imigrant pentru ca economia ei să funcţioneze, pentru ca populaţia ei să se autosusţină, pentru ca ţara să aibă un viitor”, a arătat Orban în ceea ce pare o acuză la adresa Germania că sprijină imigraţia în Europa din propriile interese economice şi demografice.

La Varşovia, premierul conservator Beata Szydlo a ales o altă manieră de a ataca Germania pentru politica pro-migraţionistă pe care o susţine în Europa, cerând explicaţii guvernului federal german pentru seria de presupuse atacuri teroriste din ultimele zile, în care a decedat şi o poloneză de 45 de ani, lovită cu maceta în oraşul Reutlingen.

Încă de luni, ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski arătase că forţele de ordine din Germania poartă responsabilitatea pentru explicarea acestui val de atentate, legându-le în mod explicit de acceptarea unui număr mare de imigranţi în 2015.

„Suntem asigurați că deschiderea Europei și acceptarea unui val atât de important de migranți nu vor provoca probleme. Or, se dovedește că da”, a spus Waszczykowski pentru agenţia poloneză de ştiri PAP.

Atât Ungaria, cât şi Polonia se opun sistemului de cote obligatorii de primire a refugiaţilor susţinut de Germania şi alte state vest-europene. Politica pro-migraţionistă apărată la nivel european de Berlin, care în 2015 a primit pe teritoriul său aproape un milion de refugiaţi, a fost pusă recent sub semnul întrebării chiar în Germania, în urma unui val de violenţe care au avut ca protagonişti mai mulţi imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa.

Sursa: Time; Agerpres

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu