Ministrul afacerilor europene din Turcia, Ömer Çelik, a precizat că cererea adresată Ankarei de UE pentru modificarea legii antiterorism reprezintă o punere în pericol a securităţii europene însăşi. Potrivit aceluiaşi oficial, Turcia aşteaptă de la UE o dată clară pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii săi, în caz contrar fiind posibilă ruperea acordului privind migraţia, încheiat în martie anul acesta.

În interviul acordat marţi postului de televiziune Habertürk, Çelik a arătat că legea antiterorism este necesară în contextul conflictului pe care Turcia îl poartă cu gruparea teroristă Statul Islamic, cu atât mai mult cu cât „nimeni nu ştie când va fi reinstaurată pacea” în Siria.

Pe de altă parte, ministrul de la Ankara a precizat că UE trebuie să acorde regimul liberalizat de vize cetăţenilor turci şi să trimită ajutoarele băneşti Turciei, aşa cum era stipulat în acordul cu Bruxelles-ul, pentru limitarea fluxului migraţionist. În caz contrar, Çelik a arătat că Turcia nu va mai depune eforturi pentru oprirea refugiaţilor pe propriul ei teritoriu.

Ministrul turc continuă seria declaraţiilor ameninţătoare la adresa blocului comunitar după ce preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a subliniat la rândul lui luni că acordul cu UE va fi denunţat în cazul în care regimul de vize nu va fi liberalizat şi a afirmat „Uniunea Europeană nu se comportă sincer faţă de Turcia”.

Sursa: Daily Sabah

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu