Compania ucraineană de stat din domeniul gazelor naturale, Naftogaz, a precizat luni că Gazprom a scăzut presiunea gazelor în conductele care alimentează Europa sub valoarea minimă admisă de 60 atm pentru a doua oară în ultimele 2 luni, relatează publicaţia de profil Platts.

Compania ucraineană a precizat într-un comunicat că „este îngrijorată de violarea sistematică de către Gazprom a termenilor contractului de tranzit privind furnizarea unei presiuni acceptabile la punctul de intrare” a gazelor naturale.

Astfel, de vinerea trecută până luni, presiunea gazelor naturale la punctul de intrare Sudja, a scăzut de la 61.1 atm la 53.5 atm. De asemenea, între 19 şi 26 iulie 2016, presiunea de intrare a gazelor naturale în Ucraina a scăzut de la 63,5 atm la 52,3 atm, ceea ce a determinat conducerea Naftogaz să solicite comisarului european pentru energie, Maros Sefcovic crearea unei echipe care să monitorizeze fluxul gazelor naturale pompate de compania rusă Gazprom.

Compania ucraineană admite că scăderile de presiune pot fi determinate de imposibilitatea Gazprom de a controla fluxul de gaze naturale, în condiţiile unei infrastructuri tot mai vechi, dar subliniază că partea rusă nu investeşte în recondiţionarea acesteia, preferând alocarea de bani pentru proiectele unor noi gazoducte, care ocolesc Ucraina.

Aceste scăderi de presiune vor fi incluse de Naftogaz ca plângeri suplimentare în procesul intentat Gazprom la curtea de arbitraj de la Stockholm, al cărui obiect principal este presupusa incorectitudine a contractului pe 10 ani semnat de cele 2 părţi în 2009.

Sursa foto: Yekaterinburg News

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu