Provocările cu care se confruntă la momentul actual comunitatea internaţională nu mai pot fi rezolvate la nivel naţional. Încălzirea globală, terorismul, reţele de crimă organizată, lăcomia marilor companii multinaţionale, toate aceste ameninţări sunt mai potenţate ca niciodată din cauza globalizării, iar statele şi cetăţenii lumii trebuie să înţeleagă că, pentru combaterea lor, şi deciziile politice trebuie să devină unele globale. Organizaţia Naţiunilor Unite poate reprezenta forul unde acest deziderat să devină realitate.

Speranţa pentru o asemenea evoluţie stă, ca de obicei, la tinerele generaţii, iar programul UN Youth Delegate încearcă să o cultive prin alegerea, în fiecare an, a câte doi tineri din fiecare ţară, care să îi reprezinte pe toţi ceilalţi colegi de generaţie atât la ONU, cât şi în faţa autorităţilor din propriile state. Anul acesta, mandatul de delegaţi de tineret ai României la ONU a fost obţinut de Denisa Bratu şi Gabriel Uifălean. Despre ONU şi despre priorităţile asumate de cei doi în activitatea lor de reprezentare ne-a spus mai multe chiar Denisa Bratu, într-un interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea pentru Europunkt.

Vladimir Adrian Costea : Pentru început, vă rog să menționați care sunt atribuțiile delegației de tineret a României la ONU. Care sunt întâlnirile la care delegația de tineret participă?

Denisa Bratu: Programul Delegat de Tineret la ONU este un program interministerial realizat de Ministerul Tineretului și Sportului alături de Ministerul Afacerilor Externe. Principala responsabilitatea este aceea de a reprezenta tinerii români în cadrul reuniunilor Organizației Națiunilor Unite, de a transmite ideile și recomandările acestora la New York și de a veni înapoi către ei cu mesajele importante de la nivel global. În principal, avem programate două deplasări la ONU, în luna octombrie în cadrul Comisiei a Treia, axată pe probleme sociale, umanitare și culturale, precum și în luna februarie, în cadrul lucrărilor Comisiei pentru Dezvoltare Socială. Pe lângă dimensiunea de reprezentativitate, rolul nostru este de a fi aproape de tineri și de inițiativele acestora, precum și de a crea un liant între ei și a promova idei și politici de tineret.

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă ONU în acest moment?

Este dificil să trasăm toate problemele cu care se confruntă ONU, dat fiind că aceasta este cea mai mare organizație interguvernamentală, care practic tratează problemele umanității de la drepturile omului și accesul la apă potabilă până la dezarmare nucleară. Principala provocare a ONU este de a reuși să convingă statele membre, cu interese diverse și specifice, să  meargă pe o linie comună pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Care este poziția dumneavoastră în raport cu aceste probleme? În ce măsură considerați că ONU poate contribui la soluționarea acestora?

Indiscutabil, trăim în era organizațiilor internaționale, adică în era când statele naţionale nu mai pot face față provocărilor de unele singure și au nevoie de un astfel de instrument. Lăsând la o parte latura idealistă, precum și dificultățile prin care trece în acest moment, ONU reprezintă soluția prezentului și a viitorului pentru comunitatea internațională.

Care sunt prioritățile pe care vi le-ați asumat în cadrul mandatului de delegat de tineret al României la ONU?

În cadrul mandatului nostru, vom continua eforturile colegilor noștri din mandatele anterioare. Vom accentua  prioritizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă la nivel național și nu numai, vom milita pentru importanța educației în contextul unei societăți a cunoașterii și cea a civismului, precum și necesitatea conștientizării valorilor umane comune.

În continuare, vă propun să ne povestiți despre etapele pe care le-ați urmat pentru a obține mandatul de delegat de tineret al României la ONU.  Care au fost motivele care v-au determinat să optați pentru obținerea acestui mandat?

A fost lansat un apel național, la care am aplicat prin CV, o scrisoare de recomnadare și un eseu pe o temă dată. După această etapă, au fost aleși 10 finaliști, 5 băieți și 5 fete, care au participat la un interviu de grup de aproximativ cinci ore. La finalul acestei etape au fost aleși 4 finaliști, 2 băieți și 2 fete, care au participat ulterior la dezbaterea finală, de aproximativ 4 ore, în urma căreia au fost aleși un băiat și o fată, eu și colegul meu, Gabriel Uifălean.

Nu am optat pentru obținerea acestui mandat, ci pentru a avea ocazia de a lucra cu și pentru tineri și de a transmite mai departe ceea ce am dobândit. În cadrul acestui program nu vorbim despre mine sau Gabi, ci despre tinerii români.

Care sunt facilitățile pe care acest mandat le oferă? Dar provocările?

Acest program este o fantastică  oportunitate de a te conecta cu ce se întâmplă la nivel global și de a te provoca pe tine însuți. Interacțiunea cu oameni tineri din toate colțurile lumi, precum și șansa de a lucra cu ei este de neprețuit.

Cred că provocarea cea mare pentru mine și îmi permit să vorbesc și în numele colegului meu aici,  este de a reuși să realizăm toate inițiativele și proiectele pe care ni le-am propus, deci timpul ne va provoca major.

Ce sfat oferiți tinerilor care își doresc să devină, în viitor, delegat de tineret ai României la ONU?

Acceptați provocarea UN Youth Delegate pentru dezvoltarea voastră profesională și personală și fiți convinși că meritați acest rol, la fel ca noi. Multă baftă și urmăriți-ne activitatea!

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu