Preşedintele delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, eurodeputatul Andi Cristea, a precizat că în prezent „sunt şanse reale ca un preşedinte pro-european să câştige alegerile din Republica Moldova”. Declaraţia a fost făcută miercuri, după ce Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat, aflat la guvernare, a anunţat că se retrage şi că formaţiunea sa o va sprijini în alegeri pe Maia Sandu.

Cristea

Cristea nu a comentat refuzul Maiei Sandu de a primi sprijinul PDM, dar a subliniat ameninţarea pe care o reprezintă o eventuală victorie în scrutinul prezidenţial a candidatului pro-rus Igor Dodon, principal favorit conform sondajelor din opinie.

„Domnul Dodon, din punctul meu de vedere, avansează nişte idei foarte periculoase, cum ar fi renunţarea la acordul de asociere semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană sau promovarea federalizării Republicii Moldova”, a declarat eurodeputatul social-democrat, care a mai arătat că federalizarea este „o idee periculoasă inclusiv pentru România, din perspectiva securităţii naţionale”.

De asemenea, Andi Cristea s-a pronunţat cu privire la rolul controversatului om politic Vladimir Plahotniuc în ceea ce priveşte opţiunea pro-europeană a Republicii Moldova.

„Domnul Plahotniuc este un om foarte puternic, un lider informal şi controlează multe lucruri dintre cele care se întâmplă în Republica Moldova. Această putere pe care domnia sa o are poate fi folosită pentru chestiuni pozitive sau pentru chestiuni mai puţin pozitive. Atâta vreme cât domnia sa este un promotor şi sprijină aceste acţiuni care apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană cred că este de salutat.”

Oficialul european a mai precizat că cel mai probabil vom asista la două tururi de scrutin în Republica Moldova şi că le doreşte alegătorilor de peste Prut „multă înţelepciune şi să dea dovadă de viziune.”

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu