Peste jumătate din populaţia globului trăieşte astăzi în oraşe şi se estimează că până în 2045 numărul locuitorilor din zone urbane se va ridica la 6 miliarde. În consecinţă, este nevoie rapid de soluţii inteligente pentru dezvoltarea urbană.

Conştienţi de această situaţie, un grup de experţi pasionaţi şi implicaţi au iniţiativa de a lansa o platformă online în jurul căreia să se formeze „o comunitate globală de oameni responsabili, specialişti în diverse domenii (designeri, arhitecți, oameni de știință  experți) interesați și implicați în discuțiile despre evoluţia oraşelor”, o comunitate care să poată genera mai uşor răspunsuri la problemele pe care le creează o populaţie urbană în continuă creştere.

Graţian Mihăilescu, unul dintre iniţiatori, vă invită să accesaţi Urbanize Hub şi răspunde într-un interviu pentru Europunkt celor mai importante întrebări despre platforma recent lansată.

interviu-g

Europunkt: Ce este Urbanize Hub?

Graţian Mihăilescu: Urbanize Hub reprezintă viitorul. Urbanize Hub este o comunitate, sunt oameni pasionați şi implicați, cu un anumit nivel de expertiză într-un domeniu şi care vor să schimbe faţa oraşelor. Urbanize Hub este şi o platformă de comunicare şi diseminare a informațiilor legate de oraşe. Urbanize Hub este un lucru foarte complex, pus într-o variantă ușoară si cu o abordare friendly.

Cine sunt iniţiatorii proiectului? De unde ideea unui asemenea hub?

Suntem o mâna de oameni inimoși şi implicați din toate colţurile lumii. Ideea mi-a venit acum un an şi de atunci lucrăm la site. Doream sa pun în aplicare un concept global, alături de colegii mei de master. În 2012 am absolvit cursurile unui master european în domeniul dezvoltării. Am fost 23 de naționalități diferite şi deși diferențele culturale erau imense, am fost mânați de aceleași energii: să construim un viitor sustenabil. De atunci, din 2012, m-am tot gândit cum pot folosi această rețea de oameni faini, împărțiți în toate colţurile lumii şi cu domenii de expertiză variate. Şi uite așa a luat ființă Urbanize Hub.

08-gratian-mihailescu

De ce este nevoie de el?

Pentru ca oamenii care au aceleași energii să se întâlnească şi să devină mai puternici pentru a schimba lucrurile în bine. E vital să acționezi pe viitor la nivel de comunitate şi nu ca individ. E vital să gândești global atunci când vorbești de dezvoltarea orașelor. Lucruri bune se întâmplă peste tot: din Asia şi până în America. Noi le vom scoate la suprafață şi le vom integra pe platformă. Vom oferi soluții şi idei administrațiilor deschise şi dornice să le implementeze.

Cine se poate loga pe Urbanize Hub în afara experţilor?

Oricine e pasionat de viitorul orașelor şi dezvoltare sustenabilă. De la artiști până la designeri, de la arhitecți până la politicieni sau activiști. Este un hub pentru toţi oamenii care vor să trăiască într-o lume mai bună şi care pot veni cu soluții pentru a schimba lucrurile în bine.

xxx

Prevezi şi evenimente şi acţiuni în spaţiul fizic pe lângă prezenţa în mediul online? Care sunt principalele direcţii?

Da. Pe lângă evenimentele de networking la care am participat deja de genul „Săptămâna regiunilor şi orașelor” la Bruxelles,  conferința „SMART city” de la Bucureşti sau alte evenimente de acest tip, vom realiza probabil un panel cu alți colaboratori la Eurosfatul de anul viitor. Vom fi prezenți pe viitor la toate evenimentele importante din Europa (orașe ca Londra şi Barcelona desfășoară poate cele mai cunoscute si de impact conferințe). Bruxelles va fi orașul în care vom avea un reprezentant permanent şi ceilalți colaboratori de pe alte continente vor utiliza UrbanizeHub pentru a promova în zonele lor geografice.

Care speri să fie impactul concret al Urbanize Hub asupra oraşelor din România?

Eu sper să fim o sursă de idei pentru orașele din România. Sper ca administrația să vadă ce înseamnă evoluție şi orașe în lume şi sper să vedem cât mai multe proiecte care apar la noi pe site implementate în administrația locală. Avem deja exemple de bune practici în România, gen Oradea sau  Alba Iulia, dar îmi doresc să văd acțiuni în cât mai multe regiuni din România şi cât mai multă deschidere din partea orașelor.

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu