Candidatul PDM la funcţia prezidenţială din Republica Moldova, Marian Lupu, a anunțat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă că se retrage din cursa electorală și că o va susține pe Maia Sandu, informează media de la Chişinău.

Invocând sondajele de opinie şi analizele sociologice realizate după anunţarea candidatului unic de către opoziţia pro-europeană şi pornind „de la interesul ca alegerile să fie câştigate de un candidat proeuropean, indiferent de numele lui”, Marian Lupua a declarat că a luat decizia să se retragă din cursa electorală.

De asemenea, Vladimir Plahotniuc, vicepreşedintele PDM, a precizat că „sondajele din ultimele luni au arătat că Maia Sandu este cel mai reprezentativ candidat.”

x

„Decizia poate fi şocantă pentru unii, însă pentru noi este o decizie logică. Este în primul rând pentru interesul major al ţării. Prin această decizie vrem să consolidăm vectorul european al ţării şi să modernizăm ţara. Dacă sondajele arată că există un alt candidat care are şanse mai sigure că obţină această victorie, noi ca partid, demonstrăm că avem şanse să luăm decizii importante pentru ţară”, a continuat Plahotniuc.

Potrivit vicepreşedintelui PDM, decizia surprinzătoare a fost luată după consultări cu oamenii din teritoriu, dar şi cu partenerii europeni.

Europarlamentarul român Norica Nicolai a comentat în cadrul unei şedinţe a Delegației la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova, desfăşurată simultan cu conferinţa de presă de la Chişinău, că prin retragerea lui Marian Lupu se măresc şansele ca Igor Dodon să câştige alegerile din Republica Moldova. Eurodeputatul a arătat că doar dacă Marian Lupu ar fi ajuns în turul II, alegerile prezidenţiale ar mai fi constituit o miză pentru mobilizarea electoratului PDM.

„Dacă domnul Lupu s-a retras, atunci înseamnă că domnul Dodon va fi ales preşedinte”, a precizat Nicolai care a subliniat că „Rusia are şanse să mai obţină o victorie în cadrul vecinătăţii estice”.

Pe de altă parte, analistul moldovean Vladimir Socor, senior researcher la Jamestown Foundation din SUA, invitat în cadrul şedinţei din Parlamentul European, consideră că, în contextul anunţului făcut de liderii PDM, „Maia Sandu are mari şanse să câştige”.

imag2338

Deşi candidatul PAS va respinge sprijinul acordat de PD şi de trustul mediatic al lui Vladimir Plahotniuc, fiind o persoană cu o deschidere redusă pentru compromisuri, acesta va cântări mult pentru rezultatul final al alegerilor, dată fiind influenţa informală a vicepreşedintelui PDM asupra presei şi a administraţiei de stat din Republica Moldova.

UPDATE. Maia Sandu a precizat într-o postare pe Facebook că nu are nevoie de sprijinul lui Vladimir Plahotniuc.

„Circul continuă. Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cît de puțină susținere are candidatul puterii, Marian Lupu. E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc.

Cu el se poate înțelege. Astfel, PD a hotărît să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susținerea lui Plahotniuc și promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decît scopul de a mă compromite.

Însă cetățenii vor înțelege ce stă în spatele acestui joc murdar. Vor înțelege că și Plahotniuc, și Lupu sînt niște lași.

Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc. Oamenii vor ști să facă alegerea corectă” este textul integral al mesajului transmis de Maia Sandu pe social media.

 

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu