ACASĂ, un spectacol de Nona Ciobanu şi Francisco Alfonsin, cu texte de Ana Blandiana, Horia Lovinescu/F.M.Dostoievski, Alexandru Repan, se va juca joi, 10 noiembrie 2016, ora 17:00, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara.

Din distribuţie fac parte actorii: Alexandru Repan, Crenguţa Hariton, Raluca Gheorghiu, Liliana Gavrilescu, Florin Mititelu , Olga Bela.  Scenografia şi animaţia video îi aparţine lui Peter Košir. Durata este de 1 h şi 5min (fără pauză). Spectacolul este o coproducţie a Teatrului Nottara cu Teatrul Ţăndărică.

Casa noastră, Europa

3k6a4752

„În ultima vreme se zice că au apărut noi forme de teatru, dintre care unuia i se spune non-verbal, adică fără vorbe. Nu e adevărat. Nu e nimic nou sub soare. La Epidaurus, pe vremea lui Eschil era cam la fel, în pieţele din Roma pe vremea Commediei dell’ Arte se întâmpla la fel.

De data asta propunem spectatorilor o poveste complicată: încercarea oamenilor, din mitologie, trecând prin antichitate, Ev Mediu şi Romantism, să construiască o Europă unită. Titlul sugerează o Europă care ar trebui să fie casa noastră. Oamenii au încercat mereu să facă acest lucru. De fiecare dată când au reuşit ceva, voinţa zeilor sau neîndemânarea muritorilor au făcut ca lucrurile să se dărâme şi Europa să se fărâmiţeze. Penultima încercare părea că izbutise. Este vorba despre Creştinism. Dar secularizarea gândirii contemporane a fărâmiţat-o din nou. A apărut, în fine, Bruxelles şi cînd părea  că totul e în ordine, a apărut cuvântul magic Exit. Deci, la ce să ne mai aşteptăm? La Euro Exit? Vom vedea”, declară actorul Alexandru Repan.

Nebunia umanității nu-și pierde actualitatea!

„O familie în care gesturile cotidiene se regăsesc alături de marile gesturi ale Istoriei, care ne-a construit aşa cum suntem astăzi. O familie, care poate fi a fiecăruia dintre noi, forţată să trăiască într-o cameră-personaj. Este vorba despre un spaţiu condensat, ai cărui membri îşi consumă existenţa şi se consumă unul pe celălalt, în venire şi devenire, iubire şi ură, naştere şi moarte. O familie în care natura contradictorie a fiinţei umane aşează dorinţa de putere alături de sacrificiu şi iubire. O familie nebună. Pentru că noi suntem, şi pentru că am devenit, din ce în ce mai ne-buni.

Repetăm aceleaşi gesturi sau cuvinte, fără să fim atenţi la momentele importante ale existenţei noastre. Le bifăm şi, uneori, stăm la masă cu Medeea, Ulise sau Penelopa, cu Zeus sau Dionisos, fără să avem habar. E adevărat, destul de rar. Încercăm să nu abandonăm familia asta, care se tot reinventează ciclic, după câte o furtună, din contradicţii ireconciliabile uneori. Încercăm să ne redefinim înlăuntrul ei, să găsim alături de sensul lui „acum”, acele sensuri pierdute, care ne aşează firesc în iubirea unuia faţă de celălalt, ca într-o călătorie în care velele fiecăruia ne forţează să navigăm pe loc”, explică regizorul Nona Ciobanu.

3k6a4909

Detalii şi bilete aici.

Fragmente din poemele incluse în spectacolul Acasă. 

…Dacă te-aş găsi.

Te-aş pune în pământ ca pe o sămânţă?

Te-aş hrăni ca pe-un animal domestic

Socotindu-ţi foloasele blănii şi ale cărnii,

Lânii şi laptelui?

Sau, m-aş lăsa eu devorată

Ca de o fiară?

Sau ca printr-o pădure

M-aş rătăci cu spaimă prin tine?

                                                Ca într-o prăpastie m-aş lăsa să cad – Ana Blandiana

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu