Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a virat Republicii Moldova o contribuție financiară nerambursabilă în valoare de 3 milioane de euro. Suma este destinată finanțării a 83 de grădinițe din Republica Moldova, conform Programului de cooperare pe anul 2016 dintre cele două state. 

Este vorba despre cooperarea demarată în anul 2010, prin semnarea Acordului privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova. Acordul a fost semnat în iunie 2010 și a fost urmat de un număr de cinci protocoale adiționale. Acordarea sumei a fost aprobată în ședința de Guvern din data de 5 octombrie 2016, prin Memorandum.

De asemenea, Ministerul Dezvoltării a achiziționat primele 96 de microbuze ce vor fi donate Republicii Moldova, destinate transportului de elevi din unităţile de învăţământ de stat. Este vorba despre 95 de microbuze de tip 16+1 locuri și 1 microbuz destinat transportului persoanelor cu mobilitate redusă şi echipat pentru un număr de 2 locuri speciale – fotolii (scaune) rulante necesare.

În anul 2014, prin Acordul menționat, Guvernul României a alocat 20 de milioane de euro pentru 836 de școli și grădinițe din Republica Moldova. Tot în 2014, Guvernul României a donat, prin MDRAP, către Ministerul Educației din Republica Moldova, 100 microbuze destinate transportului de elevi. 

În 2013, în baza aceluiași Acord, România a acordat Republicii Moldova, pentru anul 2014, o contribuție financiară nerambursabilă în valoare de până la 5,289 de milioane de euro, pentru cofinanțarea conductei Iași-Ungheni, care va conecta sistemele naționale de transport gaze din cele două țări.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu