Cercetătorul Harlan Ullman, senior adviser pentru think-tank-ul american Atlantic Council, a atras atenţia asupra necesităţii ca Europa şi România să demonstreze Statelor Unite că sunt importante din punct de vedere geopolitic şi economic, astfel încât să împiedice dezangajarea americană din apărarea vechiului continent.

”Dacă vă este frică de dl. Putin, eu aş fi foarte îngrijorat de dl. Trump”, a fost una dintre primele idei enunţate de Ullman în cadrul intervenţiei sale de vineri de la Bucharest Security Conference, eveniment organizat de SNSPA, cu sprijinul MAE, MApN şi NATO.


 

inf-272-ullman

Harlan Ullman este senior adviser la think-tank-ul american Atlantic Council.


Cercetătorul american a subliniat necesitatea ca Europa să convingă Statele Unite de importanţa geopolitică şi economică a continentului. În opinia sa, naţiunile europene trebuie să demonstreze ele însele o mai mare asertivitate, atât în plan militar, unde apărarea flancului estic al NATO a fost lăsată din nou în seama SUA, Canadei şi Marii Britanii, după summit-ul de la Varşovia, cât şi în plan economic, unde semnarea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) ar fi o garanţie în plus pentru continuarea angajamentului american faţă de Europa.

În ceea ce priveşte flancul estic al alianţei, ameninţat de intimidările tot mai frecvente şi mai intense ale Federaţiei Ruse, Ullman a propus instaurarea unei „apărări tip porc spinos” (porcupine defence), prin dezvoltarea capabilităţilor militare care ar creşte foarte mult costurile unui atac rus. Astfel esenţiale pentru dotarea partenerilor estici ai NATO ar fi lansatoarele de rachete ghidate împotriva blindatelor şi aeronavelor, dar şi dronele, în număr cât mai mare.

„Dacă Ministerul Apărării din România ar emite un document în care ar anunţa dotarea cu 5000 de drone, cu siguranţă că acest lucru nu ar trece neobservat la Moscova”, a arătat cercetătorul american.


 

inf-272bis

Dronele – vehicule aeriene fără pilot – ar trebui să facă parte în număr cât mai mare din arsenalul României  pentru a respinge o eventuală agresiune rusă


Suplimentar „apărării tip porc spinos”, Ullman a mai subliniat importanţa dezvoltării unei capacităţi NATO de contracarare în domeniul cibernetic, al propagandei şi al intimidării, dar şi faptul că organizaţia nord-atlantică ar trebui să confere mai multă atenţie României şi Bulgariei, mai ales în contextul incertitudinii politice din Turcia.

Prima ediţie a Bucharest Security Conference, pe tema „Un mediu de securitate în schimbare: noi ameninţări, noi soluţii”, se desfăşoară vineri şi sâmbătă la Cercul Militar din Bucureşti, reunind  înalți oficiali implicați în procesul decizional, reprezentanți din mediul academic și experți care să impulsioneze gândirea strategică privind implementarea deciziilor luate în cadrul Summit-ului de la Varșovia, să dezbată impactul noului concept strategic, viitorul parteneriatelor NATO, cu precădere impulsul dat relațiilor NATO-UE, evidențiînd rolul României ca factor de stabilitate în regiune.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu