Dacă alegerile reprezintă oglinda unui popor, atunci unirea Basarabiei cu România râmăne o iluzie deşartă, o ambiţie departe de dorinţa unui popor suveran, cum nu ne place să vorbim despre cel al Republicii Moldova. Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova arată dezolant pentru singurul candidat prouniune. Cu o lansare ce s-a vrut de mare fast la Iaşi, Mihai Ghimpu a adunat numai 1,8% din totalul voturilor exprimate. Apoi, în al doilea tur de scrutin, Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei şi candidatul cu viziuni proeuropene, a pierdut în faţa lui Igor Dodon.

Cumulat cu reuşita socialiştilor proruşi şi în Bulgaria, ziua de duminică poate părea un coşmar geopolitic pentru România. Dar, în fiecare moment de criză se poate găsi o soluţie curajoasă şi eficientă. Cum unirea dintre România şi Basarabia ar trebui lăsată la o parte, cel puţin pentru moment, putem discuta însă despre o altfel de Unire.

În anul 2016 noua revoluţie tehnologică a făcut ca nevoia de teritoriu şi spaţiu să fie anacronică. Acum poţi ajunge de la Bucureşti la Chişinău în mai puţin de o oră, poţi să îţi vezi rudele de peste Ocean în timp real şi chiar poţi naviga pe străzile din Veneţia în timp ce aştepti RATB-ul. În acest context am putea să îndrumăm românii din Basarabia, cei care au votat proeuropean şi care se tem că ţara lor va intra din nou serios în aria de influenţă  rusească (a ieşit vreodată de acolo?), să vină şi să se stabilească în România.

Se tot vorbeşte despre faptul că ţara noastră suferă de un declin demografic, cauzat în special de numărul mic de naşteri şi de migraţia masivă spre Occident. Declinul ar putea fi în mare măsură atenuat chiar de către românii de peste Prut. Cei aproape 800 de mii de votanţi ai Maiei, care împreună cu copiii lor ar putea ajunge la un milion, ar reprezenta un plus substanţial pentru România pe termen mediu şi lung. Iar oportunităţile aici sunt mult mai mari, sub umbrela NATO şi UE decât sub ameninţarea Armatei a XIV-a.

În ceea ce-i priveşti pe cei ce disperă după „glasul pământului”, în toţi aceşti ani implicarea României peste Prut a făcut ca Republica Moldova să aibă o stare de dependenţă economică importantă şi de ţara noastră. Drept pentru care nu văd cum ar putea Igor Dodon să vă renege şi să nu vă mai permită să vă vizitaţi pământul strămoşesc ori de câte ori simţiţi nevoia să faceţi acest lucru.

Sfatul meu pentru cei care au votat cu Sandu, ar fi să îşi caute de pe acum un job în România şi să nu mai stea pe gânduri!

Iar celor cu „Basarabia Pământ Romănesc” le aduc aminte că Dacia lui Decebal era mai mică din punct de vedere teritorial,  dar mai puternică economic şi militar decât cea a lui Burebista.
 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu