Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, de orientare pro-rusă, a câştigat turul II al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, obţinând cu aproximativ 75.000 de voturi mai mult decât Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate. de orientare pro-europeană. Scrutinul a fost marcat de lipsa buletinelor de vot în secţiile de votare din diaspora, pene de curent, turism electoral, fiind aprig contestate.

După numărarea a 99,81% din voturile exprimate, Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturi (834.940), iar Maia Sandu 47,6% (759.509), în contextul unei prezenţe la vot de aproximativ 53% din cetăţenii înscrişi pe listele electorale.

Oponenţii pro-europeni ai lui Igor Dodon reclamă fraudarea alegerilor efectuată de regimul de la Chişinău, în favoarea candidatului pro-rus. Neregulile semnalate de aceştia sunt lipsa unui număr suficient de buletine de vot la secţiile de votare din diaspora, ceea ce a condus la încălcarea dreptului de vot a mii de cetăţeni, turismul electoral mai ales la secţiile de votare arondate cetăţenilor moldoveni din Transnistria, pene de curent care au împiedicat activitatea normală a mai multor secţii de votare, intimidări la adresa observatorilor, mită electorală ş.a.

Drept urmare, în mediul online au apărut numeroase apeluri pentru invalidarea turului de scrutin, considerându-se că aceste nereguli şi-au pus amprenta asupra rezultatului final al alegerilor. Tinerii din Chişinău s-au adunat chiar în noaptea de duminică spre luni în faţa Comisiei Electorale Centrale, scandând lozinci de nemulţumire şi cerând repetarea alegerilor.

Într-un mesaj emis după miezul nopţii, atunci când rezultatul scrutinului a devenit clar, Igor Dodon s-a adresat oponentei sale pentru a îndemna la calm.

„Doamna Sandu, eu vreau să vă felicit pentru un rezultat foarte bun. Eu vreau să vă mulţumesc pentru o campanie electorală dură, dar bună. Dar acum vă rog foarte mult, haideţi să calmăm spiritele. Noi nu avem nevoie acum de ură în societate”, a precizat Dodon.

Nu doar cetăţenii moldoveni contestă rezultatul alegerilor. Deputata ucraineană Irina Friz a postat pe pagina sa de facebook un mesaj prin care îndeamnă la nerecunoaşterea rezultatului scrutinului de către autorităţile de la Kiev.

„Numărul insuficient al buletinelor de vot la secțiile de votare din străinătate, mai ales în țările europene, unde sprijinul candidatei Maia Sandu a fost cea mai mare, este un factor important care a influențat semnificativ rezultatele alegerilor”, a scris Irina Friz, citată de Agora.md.

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu