Elveţienii, mânioşi pentru că salariul minim din România este „inuman”
Opinia publică din Elveţia este mânioasă că armata naţională va fi echipată cu bocanci produşi în România de o companie italiană, care îşi plăteşte angajaţii cu echivalentul a doar 2 franci elveţieni pe oră. Chiar dacă suma corespunde salariului minim stabilit prin lege în România, elveţienii susţin că nivelul remuneraţiei este inuman şi că ar putea afecta reputaţia armatei elveţiene.
În cadrul emisiunii Rundschau de la postul naţional de televiziune elveţian SRF a fost făcută publică o investigaţie în urma căreia a reieşit că armata elveţiană îşi va echipa soldaţii cu bocanci produşi în România de muncitori plătiţi cu echivalentul a aproape 300 de franci elveţieni pe lună – nivelul salariului minim pe economia românească.
În Elveţia, nu este stabilit prin lege un salariu minim pe economie, dar în diferite arii de activitate, acesta a fost negociat între patroni şi angajaţi la sume cuprinse între 3500 şi 4000 de franci elveţieni.
Compania italiană AKU, care a câştigat contractul pentru cele 80.000 de perechi de bocanci şi care produce încălţămintea în România, la Cluj, a arătat că salariul oferit angajaţilor este unul legal în România. Mai mult, a subliniat că doar unul din cinci muncitori este plătit cu salariul minim pe economie.
Cu toate acestea, politicienii elveţieni şi opinia publică din ţara cantoanelor se declară surprinşi sau chiar mânioşi şi susţin că un asemenea contract ar putea atinge reputaţia armatei elveţiene şi Elveţiei, în general.
„Nu sunt împotriva producerii echipamentului militar în afara ţării, dar asta ar trebui să se facă doar în condiţii umane de muncă”, a declarat Jakob Büchler, membru al Partidului Creştin Democrat, de centru dreapta.
Priska Seiler Graf, din partea social democraţilor de centru stânga s-a arătat şocată de rezultatul politicii guvernamentale de a economisi bani prin atribuirea contractelor pe principiul preţului cel mai mic oferit, care ar putea aduce atingere reputaţiei Elveţiei. „Ar trebui definite standarde care să facă imposibile asemenea cazuri”.
Alţi membri ai spectrului politic s-au arătat îngrijoraţi de faptul că prin atribuirea contractului către firme care produc în străinătate, economia elveţiană va avea de suferit. Rosmarie Quadranti din partea conservatorilor democraţi de centru dreapta a precizat la rândul ei că legea achiziţiilor publice ar trebui să includă de asemenea standarde sociale şi ecologice care să fie respectate de contractori, dar pe de altă parte a mai arătat că „armata este plătită din taxele noastre şi banii aceştia ar trebui investiţi în Elveţia. Eu îmi fac cumpărăturile în satul meu şi nu în Germania unde totul este mai ieftin.”
Compania italiană AKU şi-a extins afacerile în România în anul 2001, având un punct de lucru în Cluj, unde este al doilea mare producător de încălţăminte. În 2013, firma înregistra în România un profit net de un milion de lei şi avea 266 de angajaţi.
Sursa: Swiss Info
fără comentarii
Fii primul care comentează